Инсулинът е хормон за наддаване на тегло. Ето за какво не говорят диетолозите и лекарите?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Инсулинът е хормон за наддаване на тегло. Ето за какво не говорят диетолозите и лекарите?
4805
Снимков материал: pixabay.com
Инсулинът е хормон за наддаване на тегло. Ето за какво не говорят диетолозите и лекарите?

Снимка и превод: https://dzen.ru/

Инсулинът, хормон, произвеждан от панкреаса, играе важна роля в метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините. Повечето от нас свързват инсулина с диабета, но този пептиден хормон има други функции.

Инсулинът, наред с други неща:

пренася захарта в клетките
превръща глюкозата в мазнини
съхранява мазнините в мастните клетки
блокира глюкагона и други хормони, отговорни за изгарянето на мазнините
стимулира апетита
забавя метаболизма.

Какво общо има наднорменото тегло с инсулина?

Повечето диетолози и специалисти по отслабване не обръщат внимание на хормоните, отговорни за апетита и метаболизма на мазнините.

Фокусират се върху ограничаване на калориите, упражнения, тренировки, но това често не работи. Защо?

Отслабването не е естествен процес за тялото. Тялото не иска да губи мазнини, защото това противоречи на инстинкта му за оцеляване. Наднорменото тегло се дължи на метаболитни нарушения и инсулинът играе основна роля тук.

Имаме 2 вида хормони: някои причиняват наддаване на тегло, други помагат за изгаряне на излишните килограми. Най-малката частица инсулин, циркулираща в кръвта, кара хормоните за изгаряне на мазнини да се изключат. Какво означава?

Ако изядем парче плод, филия хляб или пием сок, ако имаме проблеми с инсулина, няма да загубим нито грам тегло през следващите 48 часа. Факт е, че всеки човек с мазнини по корема има проблеми с инсулина. Можем да отслабнем само когато в тялото няма инсулин, а глюкагонът е активиран. Всички аспекти на метаболизма се подобряват значително при липса на инсулин.

Когато увеличаваме инсулина, напълняваме, когато го намаляваме, отслабваме. Инсулинът предотвратява загубата на тегло, поради което се нарича хормон на затлъстяването. Следователно, ако искаме да отслабнем, трябва да намалим нивата на инсулин.

Как можем да намалим нивата на инсулин?

  • Чрез намаляване на количеството въглехидрати и фруктоза. Изключваме или ограничаваме хляб, брашнени изделия, плодове, сокове, алкохол и др.
  • Ако спрем да комбинираме протеини със захар. Комбинирането на протеини със захар повишава нивата на инсулин повече от консумацията им самостоятелно.
  • Ако се откажем от нискомасления протеин. Постните меса, нискомаслените млечни продукти и „диетичните“ храни предизвикват по-високо освобождаване на инсулин от мазните храни.
  • Консумиране на въглехидрати заедно с мазнини.

Мазнините са склонни да буферират инсулина. Увеличаването на количеството захар в кръвта зависи от количеството, освободено в определено време, основното е, че това не е бърз процес. Парче хляб с хубаво масло забавя отделянето на инсулин. След ядене само на бял хляб или сладка кифла, нишестените съединения незабавно се разграждат от храносмилателни ензими и се транспортират в кръвта. Намазването на хляба с мазнина - растително масло или масло - значително забавя този процес.

 Стресът и негативните емоции също влияят на нивата на инсулина. Абдоминалното затлъстяване се стимулира от хормон на стреса, секретиран от надбъбречните жлези. Но кортизолът не води до напълняване веднага; той действа чрез повишаване на нивата на инсулин.

Ограничете броя на храненията до 3 пъти на ден. Всяко хранене предизвиква скок на инсулина - колкото по-често ядем, толкова повече уморяваме панкреаса и толкова по-високо става нивото на инсулина. Първото хранене без захари и въглехидрати задава инсулин за целия ден.

Инсулинова резистентност

Инсулинът е превключвателят, който поставя тялото в режим на отслабване. При правилен метаболизъм между храненията нивата на инсулин спадат, което води до освобождаване на мазнини от клетките. Ако обаче концентрацията на този хормон в кръвта не намалява, тогава имаме работа с инсулинова резистентност – преддиабет.

Хората с инсулинова резистентност имат 5-7 пъти повече инсулин в кръвта си от нормалното. Изследването на кръвната захар само по себе си не е идеален диагностичен метод за това. При нормални нива на захар можем да имаме високи нива на инсулин, но не всички лекари говорят за това и разбираме за проблема твърде късно, когато вече имаме диабет. Ако подозирате инсулинова резистентност, трябва да проверите нивата на глюкозата и инсулина на гладно.

Симптоми на инсулинова резистентност:

Абдоминално затлъстяване – въпреки ограничаването на калориите и упражненията, не можете да отслабнете
Прекомерен апетит за въглехидрати и захар
По-добро настроение, по-малко стрес след порция въглехидрати
Летаргия, желание за дрямка след хранене
Проблеми с концентрацията, паметта, объркване, особено когато сме гладни
Влошаване на зрението след тъмно, проблеми със зрението
Дори след обилен обяд на тялото му се иска нещо сладко. Клетките все още са гладни, защото блокират инсулина
Уриниране един или повече пъти през нощта.

Инсулиновата резистентност води до диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, затлъстяване на черния дроб и дегенеративни заболявания.

 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft