Ирина Тенчева , половинката на продуцента Иван Христов, е горд собственик на ресторант "Иритуали". Уютното местенце отдавна е любимо на почитателите на гурмето, а сега красивата дама реши да зарадва всичките си фенове, като издаде една от любимите си рецепти от менюто:
"Забавих се с обещаната рецепта, но ви уверявам, че чакането си струваше, защото тортата ни претърпя много “ъпгрейдвания” и ето днес, специално за вас, представям един от best seller – ите ни, без да спестявам нито една магийка от съставките.
Тази сладка творба е подходяща за всеки, който се разтоварва, докато твори вкусотии; за всеки, който се разтоварва докато консумира вкусотии;
Накратко – от нас – за всички вас.
Торта Baileys-Irituali
За всеки, който обича хрупкави шоколадови блатове, лек крем с дъх на уиски, шоколад и пресни червени плодове; За всеки, който би експериментирал; За тези, които обичат да се награждават в собствената си компания, както и за другите, които след работен ден си наливат питие, поставят темата и десерта на масата и раздават вилиците…
Продукти за блата:
1 ч.ч меко безсолно масло на кубчета
1/3 ч.ч захар
4 жълтъка
1 2/3 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч какао
1ч.л сол
За напояване – 60 мл кафе еспресо и 50 мл Baileys
От изброените продукти замесваме твърдо тесто ( аз ползвам кухненски робот), което разточваме и поставяме във форма за тарта, така че да покрием стените и да се получи борд.
Печем около 30 минути на 150 градуса, след което оставяме блата настрана, за да се охлади напълно. Преди да напълним с крема, напръскваме блата с ароматната течност от смесените кафе и Baileys.
За крема:
600 г маскарпоне
100 г масло
5 пълни с.л. пудра захар
1 пакет ванилия
50 мл Baileys
Разбиваме съставките с миксер и прехвърляме крема в охладената тарта. Заравняваме с шпатула и оставяме за поне 1 час в хладилник.
За шоколадовата заливка (ганаш):
200 г натурален шоколад 70 % какао
1 ч.ч. течна животинска сметана
Ягоди, малини или боровинки при сервиране.
Загряваме сметаната, добавяме начупения на парченца шоколад и след минута махаме от котлона. Покриваме с ганаша и отново прибираме в хладилник.
В Irituali сервираме всяко парче торта с нарязани на филийки свежи ягоди или с малини. Това е…“, издаде тайната си Ирина Тенчева.