500 гр. мляно месо
2 глави лук
2 моркова
2 скилидки чесън
1 супена лъжица подправки на вкус
сол на вкус
2-3 супени лъжици доматено пюре или доматен сос (настъргани домати)
300 мл. месен или зеленчуков бульон (от кубче)
100 гр. варен грах
За пюрето:
5-6 картофи
150 мл. прясно мляко
2 супени лъжици заквасена сметана
50 гр. маргарин
100-150 гр. твърдо сирене или кашкавал
подправки, сол, черен пипер
3-4 сварени яйца
Една традиционна ирландска рецепта за Деня на св.Патрик.
Измитите картофи се слагат да врат в подсолена вода. Същото се прави с морковите и яйцата. В тиган с малко олио се запържва нарязаният лук и когато омекне, се добавя каймата. Пържи се, докато се раздроби добре, след което сместа се подправя на вкус. Щом каймата е запържена, се добавя грахът (сварен), нарязаните варени моркови и бульонът. Ястието се оставя да къкри, а когато остане на мазнина, се добавя доматеното пюре. Разбърква се и сваля настрана.
Сварените картофи се обелват, докато са топли, пюрират се с млякото и маргарина. Разбъркват се добре, добавя се сметаната и пюрето се подправя с малко сол, подправки и черен пипер.
В огнеупорен съд (йенско стъкло) първо се поставя пюре, колкото да покрие дъното, върху него - сосът от месото, настърганият кашкавал или сирене, отново пюре, а най-отгоре се наръсва с останалия настърган кашкавал или сирене. Сварените яйца се нарязват на половинки, с лъжица в пюрето се оформят гнезда, които се пълнят с половинките от яйцата.
Така приготвеният пай се поставя за кратко във фурната, колкото да се запече.