Ирландски овчарски пай

вход през zajenata.bg
Ирландски овчарски пай
admin
Добавена от: admin
26849
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

500 гр. мляно месо
2 глави лук
2 моркова
2 скилидки чесън
1 супена лъжица подправки на вкус
сол на вкус
2-3 супени лъжици доматено пюре или доматен сос (настъргани домати)
300 мл. месен или зеленчуков бульон (от кубче)
100 гр. варен грах
За пюрето:
5-6 картофи
150 мл. прясно мляко
2 супени лъжици заквасена сметана
50 гр. маргарин
100-150 гр. твърдо сирене или кашкавал
подправки, сол, черен пипер
3-4 сварени яйца

Една традиционна ирландска рецепта за Деня на св.Патрик.

Измитите картофи се слагат да врат в подсолена вода. Същото се прави с морковите и яйцата. В тиган с малко олио се запържва нарязаният лук и когато омекне, се добавя каймата. Пържи се, докато се раздроби добре, след което сместа се подправя на вкус. Щом каймата е запържена, се добавя грахът (сварен), нарязаните варени моркови и бульонът. Ястието се оставя да къкри, а когато остане на мазнина, се добавя доматеното пюре. Разбърква се и сваля настрана.

Сварените картофи се обелват, докато са топли, пюрират се с млякото и маргарина. Разбъркват се добре, добавя се сметаната и пюрето се подправя с малко сол, подправки и черен пипер. 
В огнеупорен съд (йенско стъкло) първо се поставя пюре, колкото да покрие дъното, върху него - сосът от месото, настърганият кашкавал или сирене, отново пюре, а най-отгоре се наръсва с останалия настърган кашкавал или сирене. Сварените яйца се нарязват на половинки, с лъжица в пюрето се оформят гнезда, които се пълнят с половинките от яйцата.

Така приготвеният пай се поставя за кратко във фурната, колкото да се запече.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft