Българският институт по стандартизация точи ножа на киселото ни мляко. Заплахата за уникалния ни продукт се крие в две промени, които БИС ще одобри.
Това съобщава днес „Труд“, според който на 16 юни чиновниците от института ще допуснат българското кисело мляко да се превърне в йогурт.
Първата промяна в БДС е за опаковките.
Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция.
Но експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.
Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.
Предложението е внесено от шефката на Дирекция “Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма “Вамид 2002” ООД.
Проверка на “Труд” установи, че Пастухова е действала зад гърба на земеделския министър Румен Порожанов.