Толкова е мека и сочна тази баничка , че не можеш да спреш да я ядеш. Ако я поднесете за закуска или вечеря, няма да сгрешите. Всеки търси още едно парче. Тази рецепта си заслужава да бъде записана, а своята пухкавост и сочност баницата дължи на специфичния начин, по който се редят корите плюс една тайна съставка, която й придава мекотата и я кара да бухне хубавичко. Ето какво ви трябва за невероятната Баница на лентички :
Баница на лентички с газирана вода
Продукти:
- 500 гр. кори за баница
- 350 гр.
Приготвяне:
В по-дълбока купа намачкайте с вилица сиренето, добавете киселото мляко и 4 яйца. Налива се 100 мл газирана вода (именно тя е "тайната" съставка) и се разбърква с лъжица или вилица до изравняване на съставките.
Намажете дъното и стените на тавата с разтопено масло. Отделете половината от корите (11 кори), а останалите (250 г) оставете настрана. Поставете една кора на дъното, да покрие цялата повърхност на тавата. След това поставете още 4 листа, по един от всяка страна, така че краищата да стърчат от формата.
Полейте с разтопено масло. Останалите 250 г кори навийте на руло, след което нарежете на тънки ленти (пръстени). Разпръснато върху корите в тавата се нарежда един пласт от "панделките" (едната половина), а върху тях равномерно се намазва малко от плънката (1/5).
Прегънете една по една всички висящи от четирите страни кори, за да покрият плънката.
Отгоре се полива с разтопено масло. Разстелете равномерно малко плънка (1/5), върху нея наредете изрязаните ленти (1/2), а върху тях още малко плънка (1/5).
Върху този слой се нареждат нови 4 кори, като половината им се оставя да стърчи от формата. Полейте с разтопено масло. Разстелете плънка (1/5), отгоре сложете кора, която да покрие всичко. Полейте с разтопено масло.
Разстелете плънката (1/5), след което загънете и 4-те кори навътре, за да покриете плънката. Отгоре се поставя една цяла кора и се подпъхва навътре, все едно слагате чаршаф на легло. Нарежете баницата на кубчета или триъгълници, според вашите предпочитания.
Отгоре баницата се залива със 100 мл газирана вода. Отделно смесете 10 г разтопено масло с едно яйце, след което намажете баницата с четка.
Пече се 50 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса, или до приятен загар.
Оставете я да изстине за няколко минути, след което я нарежете отново по направените предварително разрези и я сервирайте гореща (вкусна е и студена).
Да ви е сладко!