Продукти:
4 литра мляко
1 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина , разтворена в 1/4 чаша вода със стайна температура
1/4 ч.л. мая за сирене
1 чаена лъжичка морска сол
Начин на приготвяне:
Изсипвате прясното мляко в голям съд. Загрейте на тих огън до 55 градуса. Разбърквайте бавно и постоянно. След като млякото достигне до 55 градуса, добавете лимонената киселина и разбъркайте добре. Когато млякото достигне до 88 градуса, добавете маята за сирене и разбъркайте. Именно тогава млякото ще започне да се сгъстява.
След като стигне до 90 градуса, се разбърква много внимателно и бавно. Когато сместа стане 95-105 градуса отстранете от огъня и се оставя да престои 5 минути.
С лъжицата извадете "каймака" в купа. Ако в съда има суроватка, изсипете я отново в тенджерата. След това поставете моцарелата в микровълнова фурна за 60 секунди. Ако отново пусне суроватката, извадете я и я добавете към останалата суроватка.