Как се правят кюфтета: грешки, които могат да бъдат избегнати
Неприятни изненади
На всеки етап от приготвянето на кюфтета има определени нюанси , които се вземат предвид само от наистина опитни готвачи. Начинаещите обикновено действат по инстинкт.
Въпрос за тигана
Като цяло, новомодните тигани с незалепващо покритие несъмнено превъзхождат своите чугунени колеги. Но е по-добре да пържите кюфтета в чугунен или алуминиев тиган! Те се нагряват много по-добре, благодарение на което кюфтето веднага ще се покрие с хрупкава коричка и няма да загуби нито капка сок.
Това е въпрос на време
Някои домакини вярват, че колкото по-дълго пържите кюфтетата толкова по-добре. Уви, препечените кюфтета нямат много по-добър вкус и текстура от подметката на стара обувка. В идеалния случай кюфтетата трябва да се пържат точно две минути от всяка страна. И никога не ги обръщайте повече от веднъж! В противен случай целият сок ще изтече в тигана, а месото ще стане жилаво и сухо.
Въпросът дали каймата е готова
Твърде течната кайма се уплътнява чрез добавяне на брашно или хляб. Но в никакъв случай не започвайте веднага да оформяте кюфтета от каймата и да ги мятате в тигана! Каймата с набухвателя трябва да престои в хладилник поне 3-4 часа, за да има време брашното или хлябът да поеме цялата излишна течност.
Колкото повече, толкова по-зле
Ако ще пържите много кюфтета наведнъж, има смисъл да ги поставите във фурната . Не се опитвайте да поберете всички в тигана. Там сокът от бъдещите кюфтета неизбежно ще се смеси помежду си и в резултат няма да пържите, а ще задушите месото. Малко вероятно е този процес да е включен във вашите планове!
Въпрос за мазнината за пържене
За кюфтета трябва да вземете или рафинирано слънчогледово масло, или специален зехтин. Обикновеният зехтин абсолютно не е подходящ за пържене . Изпарява се много по-бързо от необходимото ни, а освен това пуши ужасно. По-добре е да не експериментирате напразно!