1/4 чаша топла вода
1 пакетче суха мая
3 чаши брашно
1/4 чаша захар
1/2 ч.л. сол
4 с.л. разтопено масло
1/2 чаша топло прясно мляко
1 голямо яйце, леко разбито
За плънката:
1/2 чаша (8 с.л.) масло, на стайна температура
1/2 чаша захар
хлебни трохи за поръсване (галета, натрошени бисквити)
За топинга (по желание):
1/4 чаша хлебни трохи
1 с.л. захар
В малка купичка смесете топлата вода с маята и 1 ч.л. захар, и разбъркайте добре. Оставете на топло за 5 минути, докато маята шупне.
В купата на миксера пресейте брашното, добавете захарта и солта. Прибавете разтопеното масло, топлото мляко, разбитото яйце и захванатата мая. Объркайте добре с дървена лъжица или шпатула, докато започне да се оформя тесто, като обирате брашното от стените на купата. С приставките за тесто месете около 2 минути (на най-ниската възможна скорост). Тестото трябва да е еластично, но меко на допир, и лесно да се отделя от стените на купата. Прехвърлете готовото тесто в голяма, леко намазнена купа. Обърнете го, така че да се покрие с мазнината от всички страни, след това покрийте купата и оставете да втасва на топло, докато втаса (около 1 час – трябва да удвои обема си).
За плънката: смесете маслото със захарта в почистената купа на миксера. С приставката-лопатка разбийте нан крем, докато се получи пухкава светла смес.
Прехвърлете втасалото тесто върху чист плот и го омесете за 1-2 минути. Тестото трябва да е гладко. Разделете го на 16 еднакви парчета. Разточете всяко парче на малък четириъгълник (около 8х13 см.). Разнесете по 1/2 с.л. от плънката в средата на всяко парче тесто, като оставите ненамазан бордюр около 1 см. по края. Поръсете с хлебните трохи (натрошените бисквити). Завийте на стегнато руло четириъгълника. Поставете всяко руло в покрита с хартия за печене тавичка. Поръсете отгоре с хлебни трохи и захарната смес. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасват на страна още половин час.
Междувременно загрейте фурната на 160 градуса. Изпечете кифличките за 20 минути в загрятата фурна – повърхността им трябва да стане златисто-кафява.
Поднесете готовите кифлички топли или охладени.