Това е една рецепта за едно типично испанско ясти е, което се сервира преди основното ядене. Има различни версии на тази рецепта, като картофите могат да бъдат пържени, варени или печени, а соса обикновено съдържа люти чушки , домати и оцет.
Продукти:
900 гр. картофи (обелени или не), нарязани на парчета по 3-4 см
Зехтин
Сол
1/2 глава жълт лук, ситно нарязан
3 скилидки чесън, ситно нарязан
1/2 чаша бяло вино (може и бульон)
2 с.л. доматено пюре
400 гр. смляни домати от консерва
2 с.л. сос Табаско (или друг пикантен сос)
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 190 градуса по Целзий. Добавете към картофите 3 с.л. зехтин и сол и разбъркайте. Сложете картофите в тава и печете за около 50 минути, докато хванат хрупкава коричка.
Докато печете картофите можете да приготвите соса. Загрейте 2 с.л. зехтин в средно голям тиган на средно висока температура. Запържете лука за около 3-4 минути, или докато омекне. Добавете чесъна и запържете за още 2 минути, като бъркате постоянно.
Добавете бялото вино в тигана и увелечете температурата до висока. Варете, докато виното се изпари наполовина, след което добавете доматеното пюре и разбъркайте добре. След това добавете доматите от консервата, соса Табаско, солта, захарта и червения пипер. Разбъркайте добре и намалете температурата когато започне да ври. Оставете соса да ври на слаб котлон, докато картофите се допекат. Ако желаете можете да разбиете соса, като използвате пасатор.
След като картофите се изпекат ги залейте с част от доматения сос и ги сложете отново във фурната. Печете докато доматения сос добре попие в картофите, около 10 минути.
Сервирайте с останалото количество от доматения сос, като предястие.