Черният или ръженият хляб е изключително популярен сред хората, които се грижат за здравето си и спазват правилна диета.
Такъв хляб трябва да бъде направен от голяма част от пълнозърнесто пшенично или ръжено зърно, така че да запази всички важни хранителни съставки.
Тайната на черния хляб е богатството му на фибри, витамини В и Е, селен, желязо, магнезий, цинк и други високоценни химични съединения. Дори и в малки количества дава отчетливо усещане за ситост, поради което специалистите го препоръчват като предястие за освобождаване от нервност поради глад.
Също така черният хляб запазва много по-добре вкуса и мириса си и може да престои по-дълго време, без да се "втвърди".
При покупката е важно да проверите дали черният или пълнозърнестият хляб наистина е "черен", тоест дали е пълнозърнест или има добавен карамел за цвят или нещо по-коварно, което въобще не трябва да има в хляба.
Анонимен пекар, който е добре запознат с методите за оцветяване на хляб, описва пред вестник Kurir, че в така наречения черен хляб се добавят всякакви неща за цвят. От кафе, какао, изкуствени оцветители, до червено вино... Методите, които използват производителите са различни, всичко само за да спестят пари и да печелят от вас.
Не всеки ръжен хляб наистина е такъв. Ръжен хляб може да се нарече само хляб, който съдържа най-малко 30 процента ръжено брашно.
В ръженото тесто качеството на глутена е лошо (което е здравословно), а глутеновата "решетка" се разпада, което не позволява на водата да се изпарява от тестото по време на печене.
Резултатът е плътната структура на истински ръжен хляб.
При пшеничното тесто качеството на глутена е значително по-добро. Резултатът е рехава и ефирна структура на хляба, която трябва да се избягва от болни или чувствителни към глутен.
Като извод от горното - не е възможно хляб с преобладаващо съдържание на ръжено брашно да е мек с рехава консистенция като пшеничния!
Как да разпознаем истинския черен хляб?
– Поставете парче от средата на черния хляб във водата. Ако хлябът побелее и водата потъмнее, това означава, че е боядисан.
- Черният хляб е твърд, компактен и има повече влага от белия хляб
- Черният хляб не може да бъде въздушен и еластичен
- Средата на черния хляб има по-дълбоки пори и обемът му е по-малък
- Черният хляб мирише различно от белия