Истината за "черния" хляб: Сложете го във вода и ще разберете дали сте се измамили

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Истината за "черния" хляб: Сложете го във вода и ще разберете дали сте се измамили
1424
Снимков материал: pixabay.com
Истината за "черния" хляб: Сложете го във вода и ще разберете дали сте се измамили

Черният или ръженият хляб е изключително популярен сред хората, които се грижат за здравето си и спазват правилна диета.

Такъв хляб трябва да бъде направен от голяма част от пълнозърнесто пшенично или ръжено зърно, така че да запази всички важни хранителни съставки.

Тайната на черния хляб е богатството му на фибри, витамини В и Е, селен, желязо, магнезий, цинк и други високоценни химични съединения. Дори и в малки количества дава отчетливо усещане за ситост, поради което специалистите го препоръчват като предястие за освобождаване от нервност поради глад.

Също така черният хляб запазва много по-добре вкуса и мириса си и може да престои по-дълго време, без да се "втвърди".

Полезно е да знаете, че черният хляб има много по-малко "лош" холестерол от белия, така че е силно препоръчителен за сърдечно болни, както и че фибрите допринасят за ниски нива на кръвната захар, така че диабетиците също ценят този продукт.

При покупката е важно да проверите дали черният или пълнозърнестият хляб наистина е "черен", тоест дали е пълнозърнест или има добавен карамел за цвят или нещо по-коварно, което въобще не трябва да има в хляба.

Анонимен пекар, който е добре запознат с методите за оцветяване на хляб, описва пред вестник Kurir, че в така наречения черен хляб се добавят всякакви неща за цвят. От кафе, какао, изкуствени оцветители, до червено вино... Методите, които използват производителите са различни, всичко само за да спестят пари и да печелят от вас.

Не всеки ръжен хляб наистина е такъв. Ръжен хляб може да се нарече само хляб, който съдържа най-малко 30 процента ръжено брашно.

В ръженото тесто качеството на глутена е лошо (което е здравословно), а глутеновата "решетка" се разпада, което не позволява на водата да се изпарява от тестото по време на печене.

Резултатът е плътната структура на истински ръжен хляб.

При пшеничното тесто качеството на глутена е значително по-добро. Резултатът е рехава и ефирна структура на хляба, която трябва да се избягва от болни или чувствителни към глутен.

Като извод от горното - не е възможно хляб с преобладаващо съдържание на ръжено брашно да е мек с рехава консистенция като пшеничния!

Как да разпознаем истинския черен хляб?

– Поставете парче от средата на черния хляб във водата. Ако хлябът побелее и водата потъмнее, това означава, че е боядисан.

- Черният хляб е твърд, компактен и има повече влага от белия хляб

- Черният хляб не може да бъде въздушен и еластичен

- Средата на черния хляб има по-дълбоки пори и обемът му е по-малък

- Черният хляб мирише различно от белия

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft