Блат:
4 яйца
4 супени лъжици брашно
4 супени лъжици захар
1/2 бакпулвер
Еклери:
250 мл прясно мляко
50 гр. масло или маргарин
150 гр. брашно
1/2 супена лъжица захар
щипка сол
3 яйца
Крем за еклерите:
500 мл прясно мляко
120 гр. захар
3 жълтъка
75 гр. брашно или нишесте
10 гр. масло или маргарин
1 ванилия
Крем Брюле:
500 мл течна сметана
150 гр. захар
150 мл прясно мляко
6 жълтъка
1 пакетче (10 гр.) ванилия
1 чаена лъжичка желатин
Крокан:
1 чаша (от 200 мл) захар
1 чаша (същата) счукани орехи
1. Пригответе блата: отделете белтъците от жълтъците. С миксер на най-голямата скорост разбийте белтъците. Започнете да добавяте захарта и намалете скоростта. Не трябва да ги разбивате на сняг. Добавете брашното, в което сте объркали бакпулвера, разбъркайте и добавете жълтъците. Бийте, докато се получи компактна смес. Излейте тестото във форма с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене. Печете на 200 градуса около 15- 20 мин. След изпичането оставете блата още малко във фурната, извадете и оставете да се охлади. Охладения блат разрежете през средата, така че да получите две кори.
2. За еклерите: в тенджера поставете млякото, захарта и маргарина/маслото. Когато сместа заври, за кратко свалете от котлона. Добавете брашното (наведнъж) и разбъркайте енергично. Отново за кратко върнете на котлона и бъркайте, докато се образува топка тесто, която се отделя от стените на тенджерата. Отново дръпнете от котлона, разбъркайте още малко и прехвърлете тестото в купа. Продължете да я разбивате с миксер, добавяйки едно по едно яйцата. Така получената смес прехвърлете в шприц и шприцовайте орехчета върху хартия за печене. Трябва да получите 30 броя. Печете ги в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15-20 мин. (зависи от фурната). Изключете фурната, но не изваждайте веднага еклерите, а отворете вратичката съвсем леко. Това се прави, за да останат надути.
3. Крем за еклерите: отделете от млякото 100 мл. В останалото мляко добавяте захарта и сложете сместа да заври, а през това време в отделените 100 мл. мляко добавете жълтъците и с вилица разбийте. Добавете брашното (нишестето) и отново разбийте добре. Дръпнете врящото мляко за кратко от огъня и в него излейте жълтъчната смес. Разбъркайте, поставете съда на котлона и продължете да бъркате, докато кремът се сгъсти. Махнете го от котлона и добавете маргарина (маслото) и ванилията, разбъркайте и оставете да се охлади. След това напълнете с него еклерите.
4. Крем за тортата:
Поставете сметаната, млякото и захарта в тенджера и на слаб огън да се загреят, но не позволявайте на сместа да заври. Леко с вилица или тел разбийте жълтъците и излейте в сметановата смес, като непрекъснато разбърквате, за да не допуснете да заври или да загори. Когато кремът стане гъст, свалете от огъня и в него добавете ванилията и предварително разтворения желатин. Разбъркайте.
5. Завършване на тортата:
Във формата за блата върнете първия блат, залейте с един черпак от крема. Над него поставете другата кора и също залейте с един черпак от крема. Върху крема подредете плътно всички еклери, а върху тях излейте останалия крем.
Така приготвената торта във формата трябва да престои поне 6 часа, а след това внимателно я извадете, поръсете отстрани и отгоре със счукан крокан, който предварително сте приготвили.
За крокана:
Разтопете захарта до карамел, в него сложете орехите и изсипете всичко върху намазнена хартия за печене. Когато изстине, отделете крокана от хартията и го счукайте или смелете в блендер.