Истинската история за произхода на Торта "Наполеон" и рецепти за нея

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Истинската история за произхода на Торта "Наполеон" и рецепти за нея
65766
Снимков материал: pixabay.com
Истинската история за произхода на Торта "Наполеон" и рецепти за нея

Историята на една от най-известните торти в света

Милфьой или "Хиляди листа" (буквално преведено) е френски сладкиш . Представлява бутер тесто с яйчен крем и ванилия.

Сладкишът е известен още като  торта Наполеон . Традиционният Милфьой се състои от три слоя тесто, редуващи се от два слоя крем, който понякога бива заменен от сметана и конфитюр.

Известните рецепти винаги имат своите вариации. Най-горният слой тесто се посипва с пудра захар, понякога какао или бадеми. В по-къдните си варианти торта Наполеон се приготвя с глазура от бял и черен шоколад.

Историята на френският специалитет е описана в кулинарните книги. Някои изследователи я определят като "древна". Традиционното бутер тесто, с което се прави наполеоните, е три слойно, което прави 729 листа. Някои съвременни рецепти може да съдържат и 2048 листа тесто.

Името "Наполеон" всъщност идва от френското прилагателно за града Неапол в Италия, но бива изменено от логичната асоциация с името на френския Император Наполеон Бонапарт. Няма сведения сладкишът да е свързан по някакъв начин с императора. Във Франция го наричат Милфьой – сладкиш от бутер тесто, с пълнеж от бадемова паста .

В Италия го наричат почти по същия начин – МиллеФолие, но разликата е в пълнежа, а той е солен – обикновено от спанак и сирене. В Обединеното кралство го наричат "Ванилов кейк" или " Кейк с крем", но и Наполеон се използва от някои търговски марки. Във френската част на Канада го наричат "Гато Наполеон", а в английската "Торта Наполеон".

Канадската рецепта се доближава до оригиналната рецепта с бутер и бадемов крем, с малки добавки, като ароматизатори, например. Има един френско-канадски начин за приготвяне на Милфьой, в който тестото е заместено от грахамови бисквити, а кремът – от пудинг. 

Днес една от най-известните торти в света е навлязла дълбоко в кулинарните традиции на редица страни – от Филипините, през Иран, Чили, Полша, Словения, Гърция, Алжир, Мароко, Китай и разбира се, рецептата е достигнала и до България. Всяка година в Австралия се провежда конкурс за най-добър сладкар – майстор на Ваниловата торта.

Съдиите следят за това яйчният крем да бъде с гладка консистенция и балансиран ванилов вкус със свежа, хрупкава, гладка и лъскава глазура.

Рецепта за торта Наполеон 

200 г маргарин или масло
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. вода или прясно мляко
1 с.л. оцет
250 г сметана
За крема:
750 мл прясно мляко
3 с.л. брашно
3 бр. жълтъци
1 и 1/2 - 2 ч.ч. захар
200 г масло
ванилия

Размекнатият маргарин се претрива заедно с брашното докато се получи на стружки. Добавят се водата, сметаната и оцетът и се замесва тесто - нито много меко, нито много твърдо. Готовото тесто се оставя да отпочине добре в хладилник за около 4-5 часа. След това се разделя на 6-8 топчета, от които се разточват кори с дебелина на кори за баница. Корите се изрязват по формата на тавата, в която ще се пекат, а изрезките могат да се изпекат отделно и да се използват за украса. Всяка кора се изпича до златисто, като преди поставяне във фурната се надупчват с вилица за да не се образуват въздушни балончета.
За приготвянето на крема към брашното се добавя малко студено прясно мляко и разбитите жълтъци и сместа се разбърква добре. После останалото мляко се поставя на огъня и като заври към него се прибавя брашнената смес и захарта. Вари се докато започне да се сгъстява, добавя се и ванилията, разбърква се и се изважда да се охлади. След като изстине към него се добавя разбитото омекнало масло и се разбърква.
Нарежда се торта от корите с крема. Оставя се във хладилник за през нощта и се сервира на следващия ден. Може да се украси с изпечените изрезки от корите, стрити на ситно.

3 листа точени кори
2–3 щипки канела 
2–3 с. л. кафява захар
2 банана 
2 капки ванилова есенция(1 пакетче)
1 1/2 с. л. нишесте 
6 с. л. захар 
3 яйца 
300 мл прясно мляко
30–40 г мед 
30–40 г краве масло 
2–3 капки есенция ром (1 с. л. ром)
 

Яйцата и захарта за ваниловия крем се разбиват в купичка и се прибавя нишестето. Разбърква се до получаването на гладка смес. Млякото се сгорещява, маха се от огъня и към него се прибавя нишестената смес, като постоянно се разбърква. Връща се на огъня, изчаква се отново да кипне и се оттегля. Ароматизира се с ванилията, разбърква се и се оставя да се охлади.
Корите за баница се разгъват върху плот. Разтопеното масло се разбърква с меда, докато сместа се хомогенизира. Намазва се първата кора за баница, покрива се с втора кора и отново се намазва със сместа. Покрива се с трета кора и пак се намаслява.
Корите се прегъват на три. Разрязват се на еднакви квадрати с големината на обикновена бисквита. Запичат се за около 10 минути в загрята до температура 180 градуса фурна.
Бананите се нарязват на колелца и се запържват се за около 1–2 минути в сгорещеното масло. Прибавя се захарта, овкусява се с канелата и рома, разбърква се добре и се отстранява от огъня.
При сервиране в чиния се поставя едно от изпечените тестени квадратчета, което се намазва с ваниловия крем. Покрива се с колелца банан, отново се поставя кора и ванилов крем.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft