Историята на една от най-известните торти в света
Милфьой или "Хиляди листа" (буквално преведено) е френски сладкиш . Представлява бутер тесто с яйчен крем и ванилия.
Известните рецепти винаги имат своите вариации. Най-горният слой тесто се посипва с пудра захар, понякога какао или бадеми. В по-къдните си варианти торта Наполеон се приготвя с глазура от бял и черен шоколад.
Историята на френският специалитет е описана в кулинарните книги. Някои изследователи я определят като "древна". Традиционното бутер тесто, с което се прави наполеоните, е три слойно, което прави 729 листа. Някои съвременни рецепти може да съдържат и 2048 листа тесто.
Името "Наполеон" всъщност идва от френското прилагателно за града Неапол в Италия, но бива изменено от логичната асоциация с името на френския Император Наполеон Бонапарт. Няма сведения сладкишът да е свързан по някакъв начин с императора. Във Франция го наричат Милфьой – сладкиш от бутер тесто, с пълнеж от бадемова паста .
В Италия го наричат почти по същия начин – МиллеФолие, но разликата е в пълнежа, а той е солен – обикновено от спанак и сирене. В Обединеното кралство го наричат "Ванилов кейк" или " Кейк с крем", но и Наполеон се използва от някои търговски марки. Във френската част на Канада го наричат "Гато Наполеон", а в английската "Торта Наполеон".
Канадската рецепта се доближава до оригиналната рецепта с бутер и бадемов крем, с малки добавки, като ароматизатори, например. Има един френско-канадски начин за приготвяне на Милфьой, в който тестото е заместено от грахамови бисквити, а кремът – от пудинг.
Днес една от най-известните торти в света е навлязла дълбоко в кулинарните традиции на редица страни – от Филипините, през Иран, Чили, Полша, Словения, Гърция, Алжир, Мароко, Китай и разбира се, рецептата е достигнала и до България. Всяка година в Австралия се провежда конкурс за най-добър сладкар – майстор на Ваниловата торта.
Съдиите следят за това яйчният крем да бъде с гладка консистенция и балансиран ванилов вкус със свежа, хрупкава, гладка и лъскава глазура.
200 г маргарин или масло
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. вода или прясно мляко
1 с.л. оцет
250 г сметана
За крема:
750 мл прясно мляко
3 с.л. брашно
3 бр. жълтъци
1 и 1/2 - 2 ч.ч. захар
200 г масло
ванилия
Размекнатият маргарин се претрива заедно с брашното докато се получи на стружки. Добавят се водата, сметаната и оцетът и се замесва тесто - нито много меко, нито много твърдо. Готовото тесто се оставя да отпочине добре в хладилник за около 4-5 часа. След това се разделя на 6-8 топчета, от които се разточват кори с дебелина на кори за баница. Корите се изрязват по формата на тавата, в която ще се пекат, а изрезките могат да се изпекат отделно и да се използват за украса. Всяка кора се изпича до златисто, като преди поставяне във фурната се надупчват с вилица за да не се образуват въздушни балончета.
За приготвянето на крема към брашното се добавя малко студено прясно мляко и разбитите жълтъци и сместа се разбърква добре. После останалото мляко се поставя на огъня и като заври към него се прибавя брашнената смес и захарта. Вари се докато започне да се сгъстява, добавя се и ванилията, разбърква се и се изважда да се охлади. След като изстине към него се добавя разбитото омекнало масло и се разбърква.
Нарежда се торта от корите с крема. Оставя се във хладилник за през нощта и се сервира на следващия ден. Може да се украси с изпечените изрезки от корите, стрити на ситно.
3 листа точени кори
2–3 щипки канела
2–3 с. л. кафява захар
2 банана
2 капки ванилова есенция(1 пакетче)
1 1/2 с. л. нишесте
6 с. л. захар
3 яйца
300 мл прясно мляко
30–40 г мед
30–40 г краве масло
2–3 капки есенция ром (1 с. л. ром)
Яйцата и захарта за ваниловия крем се разбиват в купичка и се прибавя нишестето. Разбърква се до получаването на гладка смес. Млякото се сгорещява, маха се от огъня и към него се прибавя нишестената смес, като постоянно се разбърква. Връща се на огъня, изчаква се отново да кипне и се оттегля. Ароматизира се с ванилията, разбърква се и се оставя да се охлади.
Корите за баница се разгъват върху плот. Разтопеното масло се разбърква с меда, докато сместа се хомогенизира. Намазва се първата кора за баница, покрива се с втора кора и отново се намазва със сместа. Покрива се с трета кора и пак се намаслява.
Корите се прегъват на три. Разрязват се на еднакви квадрати с големината на обикновена бисквита. Запичат се за около 10 минути в загрята до температура 180 градуса фурна.
Бананите се нарязват на колелца и се запържват се за около 1–2 минути в сгорещеното масло. Прибавя се захарта, овкусява се с канелата и рома, разбърква се добре и се отстранява от огъня.
При сервиране в чиния се поставя едно от изпечените тестени квадратчета, което се намазва с ваниловия крем. Покрива се с колелца банан, отново се поставя кора и ванилов крем.