Освен обичайното използване на фурната за готвене, често забравяме за един важен детайл – долното чекмедже. Да, точно този, който сме свикнали да използваме за съхранение на тигани, съдове за печене и тави за печене. Оказва се обаче, че тази кутия има и друго, по-полезно предназначение.
Защо наистина се нуждаете от чекмедже под фурната ?
Създателите на модерни кухненски печки са включили в дизайна на фурната възможността за използване на долното чекмедже за съхранение на готови ястия. Тази функция е предназначена специално за поддържане на температурата на приготвените ястия на желаното ниво. Така те не само няма да загубят аромата си, но и ще останат топли до сервиране.
Производителите на домакински уреди препоръчват използването на това чекмедже особено за десерти, които трябва да се сервират топли. Например шарлота или брауни, клафути или хлебчета – благодарение на долното чекмедже те ще останат вкусни. Освен това може да побере и основни ястия, в случай че някой от вашите гости или семейство закъснява за вечеря, така че да не се налага да ядат претоплена храна.
След като вече се справихме с тази „скрита“ функционалност на фурната, нека обърнем внимание на още няколко важни момента, свързани с използването на кухненски прибори.
Топ 5 на нещата в кухнята, които използваме неправилно
- Преса за чесън. Този инструмент не само нарязва чесъна, но и го обелва. За да използвате, просто отрежете твърдия край, поставете скилидката в пресата и тя ще свърши цялата работа вместо вас.
- Лъжица за спагети. Дупката в средата на тази лъжица е предназначена да ви помогне да отмерите перфектната порция спагети или друга дълга паста. В дупката се събират точно 80 гр. - оптималното количество за един човек.
- Хладилник. Не всички храни могат да се съхраняват в хладилника по начина, по който сме свикнали. Например, млякото и неговите производни трябва да се съхраняват на рафтове, които са на нивото на очите. Въпреки че не се препоръчва да съхранявате яйца на вратата - там не се поддържа подходящата за тях температура.
- Дупка в дъската за рязане. Този отвор е предназначен за удобно изсипване на нарязани зеленчуци в купа или тиган, без риск те да се разлеят по цялата повърхност.
- Тенджера с дупка в дръжката. Отворът в дръжката на тенджерата е предназначен за поставяне на дървена лъжица, с която разбърквате съдържанието. Това помага на лъжицата да остане на място и я предпазва от изплъзване по време на готвене.