Истинският рачел е с парченца хрупкава тиква и сладък като мед сироп - ето как се прави:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Истинският рачел е с парченца хрупкава тиква и сладък като мед сироп - ето как се прави:
Истинският рачел е с парченца хрупкава тиква и сладък като мед сироп - ето как се прави:
99097
Източник: receptite.com
Истинският рачел е с парченца хрупкава тиква и сладък като мед сироп - ето как се прави:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако някога сте опитвали рачел , сигурно вече сте влюбени във вкуса му - хрупкавите парченца тиква наподобяват повече бонбони, отколкото късчета сладко. Технологията за приготвяне на истинския рачел от тиква , така че да стане с хрупкави парченца и гъст, сладък сироп, включва използването на варна вода.

Днес сме ви приготвили изпитана рецепта за тиквен рачел , с която няма как да объркате нещо, а резултатът ще накара близките ви да ахнат. Ето как се прави традиционният рачел от тиква :

Рачел от тиква

Продукти:

2 кг тиква

2 кг захар

1 л вода

2 ч.л.лимонена киселина

за ароматизиране - 2 ванилии; листенца индрише;

орехови ядки

За варната вода:

3 препълнени с.л.хидратна вар

4 л вода

(или 150 г гасена вар в 5 л вода)

Приготвяне:

Приготвяне на варната вода:

Първо се приготвя т.н. *варно мляко*.

Хидратната вар се разтваря във водата. Трябва внимателно да се работи с нея, защото много лесно се разнася във въздуха, за да не се вдиша. Поставя се в съда и постепенно се налива малко вода, първо да стане на кашичка и след това се долива останалото количество вода. Цветът и гъстотата са като на прясното мляко. Престоява 2 – 3 часа. Разбърква се няколко пъти и след това се оставя варта да се утаи на дъното.

Варната вода е водата, която остава отгоре на утаилата се вар (бистрата течност). След като се утаи напълно, внимателно се отлива, за да не се размъти, след което се прецежда през тензухена кърпа или марля, сгъната в няколко слоя.

Тиквата се измива и нарязва на парчета, удобни за по-нататъшна обработка. Почистват се от семето и меката част и се обелват. След това се режат на резенчета с дължина 3-4 см и дебелина около 1.5 см, за по-красиво с назъбено ножче за картофи и престояват 2-3 часа във варната вода, като от време на време се разбърква. Изваждат се и се измиват обилно няколко пъти с течаща вода. Отцеждат се и се пускат във врящ сироп, приготвен от захарта, разтворена във водата.

Рачелът се вари до сгъстяване. Малко преди отстраняването му от огъня, се прибавят лимонената киселина и по желание ванилия (индрише) и орехови ядки.

Насипва се в сухи, затоплени буркани от конфитюр. Затваря се херметически с капачки и бурканите се обръщат върху тях. След като изстинат се прибират за съхранение.

За по-голяма сигурност може да се стерилизират 5 минути.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft