За бисквитената основа:
140 гр. смлени бисквити
60 гр. размекнато масло или маргарин
2-3 супени лъжици портокалов сок
За крема:
5 белтъка
200 гр. захар
10 гр. желатин
2-3 супени лъжици студена вода
1 ванилова захар
За шоколадовата глазура:
100 гр. шоколад за готвене
60 гр. масло/ маргарин
2-3 супени лъжици олио
1. Фурната се включва на 180 градуса.
2. Бисквитите се смилат.
3. Към тях се добавя сокът от портокал, а ако сместа е твърда, се добавя още малко сок, докато се получи гладка смес.
4. Добре се разбърква и се оформя топка.
5. Сместа се поставя върху плота и с точилка се оформя кора с дебелина 2-3 мм. и с чаша или кръгла форма с диаметър от 5-6 см се изрязват кръгове.
6. Кръговете се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, и се пекат 12 мин.
7. Отделно желатинът се разтваря с 2-3 супени лъжици студена вода и се оставя да набъбне 10-тина мин., а после се втечнява на водна баня, разбърква се и се дръпва настрана.
8. В друг съд се слагат белтъците на водна баня, добавят се захарта и ванилията и се разбърква с лъжица, докато белтъците се кондензират. Тогава сместа се разбива с миксер, докато се получи твърд сняг (през цялото време на водна баня).
9. Бавно на тънка струя се добавя течният желатин и се разбива още 7-8 минути (през цялото време на водна баня). Съдът с белтъците се сваля от водната баня и се оставя да се охлажда.
10. От белтъците с шприц или лъжица се оформят купчинки върху всяко кръгче и се слагат в хладилника да стегнат.
11. Шоколадът се натрошава и се слага на водна баня да се разтопи заедно с маслото, като преди края се добавят и 2-3 лъжици олио. Сместа се сваля от огъня да изстине и с нея се заливат пастичките. Така приготвените пастички се слагат в хладилника да изстинат напълно.