Тази италианска вкусотия незнайно защо стои в сянката на своя именит събрат - Тирамисуто. Това е съвсем незаслужено, защото италианската орехова торта е истинско пиршество за сетивата, без при това да е сложна за приготвяне.
Италианска орехова торта
Продукти:
1 ч.л.брашно
150 гр.захар
1 щипка лимонена киселина
150 гр.орехи
4 белтък
1 щипка сол
За крема:
300 мл течна сметана 33-35% масленост
80 гр.черен шоколад
30 гр.черен шоколад
5 гр.черен шоколад
1 с.л.пудра захар
Приготвяне:
Стъпка 1
Разбийте белтъците с щипка сол и лимонена киселина. Постепенно добавете захарта и разбийте до твърди връхчета.
Стъпка 2
Запечете леко орехите на сух тиган - колкото да пуснат аромата си. След това ги счукайте, но без да ги правите на брашно.
Стъпка 3
Добавете брашното и натрошените орехи в белтъците и внимателно объркайте.
Стъпка 4
От хартия за печене изрежете 6 кръга с диаметър 18 см. Може и просто да начертаете кръговете върху по-голям лист. Намажете всеки кръг с растително масло и отгоре оформете кръг по очертанията от белтъчната смес. Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 ° C.
Стъпка 5
Печете всеки блат за около 5-7 минути. Изваждайки от фурната, оставете леко да се охлади и с широка шпатула отделете блата от хартията. Необходимо е много внимателно да се отделят, защото корите са много трошливи. Но ако това се случи, не се притеснявайте, не е болка за умиране - просто наредете счупените парчета като пъзел :)
Стъпка 6
Разтопете 80 g тъмен шоколад на водна баня, докато стане течен. Намажете с четка 5 от блатовете с шоколада, оставете шестия ненамазан. Оставете шоколада да се втвърди при стайна температура.
Стъпка 7
За крема: разбийте сметаната, добавете 1 с.л. с връх пудра захар и отново разбийте. Отделете 4 с.л.от сметаната в отделна купа. Към останалата сметана добавете 30 г настърган шоколад, разбъркайте.
Стъпка 8
Сега съберете тортата. Намажете разбитата с шоколада сметана върху всеки блат.
Стъпка 9
Намажете цялата торта с отделената сметана без шоколада. Поръсете с едро настърган тъмен шоколад отгоре. Поставете в хладилника поне за няколко часа и поднесете този малък разкош!