За основното тесто:
600 мл. вода
6 супени лъжици студено пресован зехтин
2 чаени лъжички захар
около 20 гр. фина сол
25 грама мая
около 1 кг брашно + малко за работната повърхност
или: готова основа за пица (замразено тесто)
За плънката :
доматено пюре (нарязани домати) - на вкус
или:
моцарела, нарязани на кубчета колбас или кренвирш, шунка и гъби
Приготвяне на тестото: пресейте брашното на работния плот (или в голяма купа) и оформете в средата му кладенче. В стъклена купа налейте чаша топла вода и натрошете в нея прясната мая (може да използвате и суха), добавете и захарта. Разбъркайте всичко добре, за да се разтвори маята. Оставете я да шупне за 10-тина минути, след което излейте сместа в центъра на брашното.
Разтворете 20 грама сол в чаша топла вода, добавете зехтина и излейте в кладенчето на брашното. Започнете да бъркате сместа, прибавяйки по малко от брашното и останалата вода, докато се оформи меко и еластично тесто (може да не се наложи да ползвате цялото брашно или да трябва да добавите още при месенето).
Оформете тестото на топка, прехвърлете го в намазнена голяма купа и го намажете и отгоре с малко зехтин. Завийте купата с чиста кърпа и оставете на топло, за да втаса. Тестото трябва да удвои обема си (около час, час и половина).
Разточете тестото на кръг, започвайки от центъра. В средата оформете малка дупчица и очертайте втори, вътрешен кръг около нея. Нарежете вътрешния кръг на 8 триъгълника, започвайки от центъра. Намажете тестото с тънък слой зехтин. Нанесете доматеното пюре на дебел пръстен около триъгълниците (върху ненарязания кръг), а отгоре подредете останалите продукти за плънката – нарязаната на дребно моцарела, сирената, колбас/шунка, гъби и пр. (според наличните продукти). Поръсете с риган и сол. Започвайки от центъра на тестото, прегънете оформените триъгълници навън и подпъхнете острия им край под тестото и прищипете добре.
Готовия венец намажете отново със зехтин и поставете в предварително загрята фурна за около 20-30 минути на 200 градуса.