Сладкишите с ябълки са най-вкусният дар на есенно-зимния сезон. Ароматът им кара къщата да ухае вкусно и привлича като магнит мало и голямо в кухнята.
Италианска ябълкова шарлота
Необходими продукти:
- 180 г пшенично брашно
- 4-5 ябълки
- 130 г захар
- 50 г масло
- ½ бакпулвер
- 2 жълтъка
- 130 мл прясно мляко
- 1 щипка сол
Приготвяне:
Жълтъците се разбиват със захарта, докато тя се разтопи и сместа стане светла и пенлива. Разтопете маслото в микровълнова (или на водна баня) и добавете половината от общото количество към разбитите жълтъци.
Добавете млякото и разбъркайте. Добавете щипка сол, пресятото брашно и бакпулвера. Разбъркваме всичко добре. Застелете формата с хартия за печене и изсипете сместа. Нарежете обелените ябълки на парчета.
Подредете ги вертикално върху сместа (като на снимката). Колкото повече ябълки, толкова по-вкусна ще бъде тортата. Отгоре се залива с останалата половина разтопено масло и се поръсва с 3 супени лъжици захар. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути (или до зачервяване).
Оставете готовия сладкиш да се охлади напълно, след което по желание го поръсете с пудра захар, смесена с ванилия.
Да ви е сладко!