Италианските сладкиши "Софиони" са признати за един от най-вкусните десерти с прясно тесто в света.
Традиционно те се приготвят със специално сирене Рикота, но може да се замени с извара или крема сирене.
Съставки за тестото:
- 1 яйце
- 40 г захар
- 150 г брашно
- 25 г масло
- 1 с. л. лимонови кори
Съставки за крема:
- 200 г извара
- 50 г захар
- 1 яйце
- 1 г ванилин
Процес на приготвяне
- На първо място, вземете дълбока купа и комбинирайте захар с лимонова кора и яйце.
- Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта напълно. След това добавете в купата предварително разтопено и охладено масло.
- След това в получената смес изсипете пресято брашно и замесете меко гъвкаво тесто.
- След това увийте готовото тесто в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 15-20 минути. Ще трябва да легне малко до идеалната гладкост в хладилника. Между другото, за да не губите това време, можете веднага да започнете да подготвяте пълнежа.
- След необходимото време извадете тестото от хладилника и разделете на 6 равни части. И след това от всяка част оформяме топка и я развиваме в малък плосък квадрат. След това всеки квадрат се поставя внимателно в подготвените форми за кексчета.
И сега отново към темата за пълнежите. Първо, сиренето трябва да се втрие през сито, за да стане гладко и хомогенно. След това смесете сиренето със захар, яйчен жълтък и ванилия до гладка смес.
Внимание! Разбийте отделно белтъците с миксер в плътна пяна. И едва след това внимателно смесете със сметаната.
След това сложете готовия крем със изварата във формите, покрити с тесто, и увийте краищата на тестото във всяка торта.
За да предотвратите изгарянето на нежния пълнеж, не забравяйте да покриете заготовките с фолио, преди да ги поставите във фурната.
В края остава да загреете фурната до 180 градуса и да изпечете сладкиши в нея за 30-35 минути.
По желание "Софиони" може да се украси с пудра захар или шоколадова глазура. Това ще направи кексчетата още по-вкусни!
Такъв славен десерт няма да остави никого безразличен. Любителите на сладкиши с извара ще го оценят особено.