Италиански козунак, който се топи в устата-Толкова е ефирен и лек, че за Великден няма как да не го приготвите

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Италиански козунак, който се топи в устата-Толкова е ефирен и лек, че за Великден няма как да не го приготвите
Италиански козунак, който се топи в устата-Толкова е ефирен и лек, че за Великден няма как да не...
23778
Италиански козунак, който се топи в устата-Толкова е ефирен и лек, че за Великден няма как да не го приготвите
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази рецепта е за козунак, който е известен като италиански. Италианците не са известни толкова с козунаците си като цяло толкова колкото с пици и паста, но този е специален и че заслужава внимание е меко казано-Просто трябва да го опитате, защото вкусът му е невероятна, топяща се в устата пухкавина, която ще остави вкусен спомен задълго в съзнанието ви.

И понеже Великден е близо, можете да си запишете рецептата.

Нужни съставки:

--170 гр. стафиди
--20 мл. светъл ром
--20 мл. гореща вода
--3 яйца
--1 ванилия
--40 гр. мед
--130 гр. захаросани плодове
--540 гр. брашно
--150 гр. захар
--5 гр. суха мая
--2 гр. сол
--6 гр. лимонова кора
--250 гр. омекнало масло
--супена лъжица разтопено масло
--1 супена лъжица охладено масло

Приготвяне:

Залейте стафидите със смес от ром и 2 супени лъжици топла вода.

Разбийте брашното, маята, захарта, солта, лимоновата кора и ванилията в блендер. Можете да използвате пръчка ванилия: печивото ще бъде още по-ароматно.

Отделно, разбийте яйцата с топла вода и мед. Смесете сухите съставки с яйчената смес, използвайте блендер. Тестото трябва да бъде хомогенно!

Бавно добавете омекналото масло към тестото, по една лъжица едновременно, без да спирате да разбърквате.

Смесете стафидите със захаросаните плодове и разтопеното масло, добавете сместа към тестото.

Поставете тестото в купа, покрийте с фолио. Тестото ще нарасне за 15 часа и ще утрои размера си, имайте това предвид при избора на съд.

Поръсете тестото с брашно и оформете топка, поставете я в форма за печене.

Покрийте тестото с влажна кухненска кърпа и го оставете да нарасне за още 4-5 часа в топла стая без течение.

Загрейте фурната на 190 градуса. Направете разрез във формата на кръст и поставете парче студено масло в разреза. Проверете готовността на козунака с клечка.

Оставете козунака да изстине. Можете да го украсите със сушени плодове, като ги поставите на върха или го залейте с глазура.
 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft