Италианските торти "Soffioni" са признати за един от най-вкусните десерти в света.
По традиция е обичайно да се готвят със специално сирене рикота. Съвременните готвачи на сладкиши обаче все по-често започват да заменят това сирене с обикновена извара , тъй като се счита за по-достъпно.
Дълго време рецептата на Софиони се пазеше в най-строга тайна. Но сега всеки може да изпече този десерт. И ако сте един от тези, ние ще ви споделим най-подробните инструкции за приготвянето на тези невероятни тортички.
ИТАЛИАНСКИ СЛАДКИШИ
СЪСТАВКИ ЗА ТЕСТО
1 яйце
40 г захар
150 г брашно
25 г масло
1 супена лъжица лимонова кора
СЪСТАВКИ ЗА КРЕМА
200 г извара
50 г захар
1 яйце
1 г ванилия
ПОДГОТОВКА
Първо вземете дълбока купа и комбинирайте захарта, лимоновата кора и яйцето в нея.
Разбъркайте всичко добре, така че захарта да се разтвори напълно. След това добавете предварително разтопеното и охладено масло в купата.
След това изсипете пресятото брашно в получената смес и замесете меко гъвкаво тесто.
След това увийте готовото тесто в домакинско фолио и го поставете в хладилника за 15–20 мин. Ще трябва да попие малко, докато стане напълно гладко в хладилника. Между другото, за да не губите това време, можете веднага да започнете да подготвяте пълнежа.
След като изтече необходимото време, изваждаме тестото от хладилника и го разделяме на 6 равни части. И след това оформяме топка от всяка част и я разпъваме на малък плосък квадрат. След това внимателно поставяме всеки квадрат в подготвени форми за кексчета.
Сега да се върнем към темата за пълненето. Първо, изварата трябва да се настърже през сито, така че да стане гладка и хомогенна. След това смесете изварата със захар, жълтък и ванилия до гладка смес.
Внимание! Разбийте отделно белтъка с миксер до плътна пяна. И едва след това, внимателно смесете протеиновата маса в сметаната.
След това поставяме готовия крем с извара във форми, покрити с тесто, и увиваме окачените ръбове на тестото във всяка торта.
За да предотвратите изгарянето на деликатния пълнеж, не забравяйте да покриете заготовките с фолио, преди да ги поставите във фурната.
В края остава да загреете фурната до 180 градуса и да изпечете сладкишите в нея за 30–35 минути.
По желание Софиони може да се украси с пудра захар или шоколадова глазура. Това ще направи вашите тортички още по-вкусни!
Такъв славен десерт няма да остави никого безразличен. Любителите на сладкиши с извара ще го оценят особено.
Надяваме се и на вас да ви хареса. Приятен апетит!