Ябълковите сладкиши са сред най-любимите домашни десерти. Съчетанието на ароматния плод с нежното, пухкаво тесто, създава вкусови усещания, които галят небцето.
Италиански ябълков сладкиш на трохи
Продукти:
4 големи ябълки
1 яйце
130 гр. студено масло
1 с.л. портокалови корички
1 ч.л. бакпулвер
150 гр. захар
350 гр. брашно
1/2 ч.ч. лешници
щипка сол
1 с.л. ванилова захар
пудра захар на вкус
Приготвяне:
Изсипете брашното в купа, добавете бакпулвера, щипка сол и разбъркайте.
Добавете студеното масло, нарязано на парчета, и стрийте с пръсти на трохи.
В отделна купа сложете яйцето и 120 гр. захар (заделете 30 грама за задушаване на ябълките). Разбийте хубаво.
Смесете маслено-брашнената смес с яйчената. Трябва да се получи тесто, наподобяващо на трохи.
Обелете ябълките, нарежете ги на малки кубчета. Добавете портокалова коричка и разбъркайте.
Сложете останалата захар (30 g) в тиган. Разтопете захарта в тигана, след което добавете ябълките и варете до омекване.
Разделете тестото на две части. Покрийте форма с пръстен с хартия за печене. Изсипете една част от тестото във формата, изравнете и леко натиснете.
Сложете ябълковата смес отгоре и заравнете.
Към втората част на тестото добавете изпечените и нарязани лешници.
Върху ябълковата маса изсипете тестото с лешниците (което наподобява трохи). Поръсете повърхността на сладкиша с ванилена захар.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180-190 C до златисто кафяво.
Готовия сладкиш поръсете с пудра захар.
Приятен апетит!