Кой ли не обича пица? Това удоволствие от тесто и сочна плънка и традиция във всеки италиански дом. Италианските сеньори или възрастни дами крият своите семейни рецепти ревностно - всяка област си има своя традиционна рецепта за приготвяне на любимите паста и пица.
Тесто за пица без мая
Продукти:
1,5 чаша брашно
4 супени лъжици растително масло (зехтин за предпочитане)
1 ч.л.бакпулвер
0,5 ч.л.сол
100 мл вода
Приготвяне:
Пресейте брашното. В удобен съд смесете пресятото брашно, солта и бакпулвера. Разбъркайте всичко добре.
Изсипете сухите съставки в дълбока купа, в която ще замесите тестото. В центъра направете малко кладенче и изсипете в него водата и растителното масло (можете да го замените с олио).
Омесете тестото, първо с лъжица, а след това с ръце. Месете, докато се образува еднородна, гладка топка. Тестото трябва да е меко и еластично.
Оставете тестото да престои половин час и смело изпечете от него вкусна и ароматна пица, добавяйки доматен сос и любимите си съставки.
От тези съставки можете да разточите тесто с дебелина 2-3 мм върху 1 лист за хартия печене. Пицата от това тесто трябва да се пече във фурната за 10-15 минути при температура 180 градуса. Също така тестото е много подходящо за приготвяне на пица в тиган.