Содата за хляб е бял прах с химическо наименование натриев бикарбонат. Хората обикновено се шегуват с него, че никога не свършва, това се случва, защото не всеки знае къде и как да го използва.
Сигурен съм, че след като прочетете тази статия, содата в дома ви ще свърши много по-бързо.
Основната способност е неутрализиране на киселината. Още в училище, по време на уроците по химия, ни казаха, че ако се изгорите с някаква киселина, трябва незабавно да измиете мястото на изгаряне с разтвор на сода и киселината ще се превърне във вода.
Когато киселината взаимодейства със содата, се отделя въглероден диоксид и то в големи количества.
Невъзможно е да си представим приготвянето на палачинки, пайове и други печива без сода за хляб. Сигурен съм, че този продукт ще се намери в кухнята на всяка домакиня.
Содата бикарбонат ще омекоти жилавото месо
За да направите жилавото месо по-меко и да се сготви по-бързо, трябва да го натриете със сода и да го поставите в хладилника за няколко часа. Непосредствено преди готвене месото се измива обилно под течаща вода и се готви в съответствие с рецептата.
Ако нямате време да чакате, тогава добавете буквално няколко щипки сода, докато готвите месото.
За да станат котлетите по-крехки и по-меки, в каймата се добавя и малко сода (на 1 кг кайма - на върха на ножа).
Содата бикарбонат ще направи омлета пухкав
Мечтаете ли за пищен омлет? Защо омлетът не е пухкав!?
За да бъде омлетът не само вкусен, но и пухкав и ефирен, трябва да добавите към него сода - щипка за 3 яйца.
Сода за приготвяне на сосове
Обикновената сода ще ви помогне да направите вкуса на соса още по-изразителен, богат и деликатен.
За да направите това, просто добавете щипка сода в сос 200 мл.
И ако приготвяте доматен сос, тогава малко сода ще премахне излишната киселинност и ще направи вкуса по-приятен.
Преработка на пресни зеленчуци и плодове
Незаменима част от нашата диета са плодовете и зеленчуците. Но не е тайна, че закупените продукти често се третират с токсични пестициди, за да предпазят растенията от насекоми и мухъл.
Накиснете плодовете във вода и сода. Достатъчно е да разтворите 1 ч.л. към 500 мл течност и оставете плодовете или зеленчуците за 15-20 минути. След това изплакнете всичко обилно и подсушете. Съхранявайте измитите плодове и зеленчуци в хладилника. Така преработените продукти стават безопасни за употреба.