В сезона на ягодите би било жалко да не приготвите този много вкусен сладкиш , който ухае неустоимо на ягоди. С няколко съставки можете да приготвите сладост, за която всеки ще ви поиска рецептата. Ето какво ви трябва за най-вкусния йогурт-сладкиш с ягоди :
Йогурт-сладкиш с ягоди
Продукти:
350 г универсално брашно
50 г захар
1 пакетче ванилова захар (10 г)
1 саше ванилова захар (16 г)
1 щипка сол
100 г високомаслено кисело мляко
180 г меко масло на стайна температура, нарязано на парчета
За крема:
3 яйца
150 г захар
1 пакетче ванилова захар
70 г брашно
300 г високомаслено кисело мляко
И още:
500 г пресни ягоди, измити, обелени и нарязани (може и малини или смесени плодове)
Приготвяне:
В дълбока купа първо се смесват сухите съставки: в 50 г брашно се слагат 50 г захар, една щипка сол и едно пакетче ванилова захар. След това добавете пакетче бакпулвер и разбъркайте.
В сухите съставки добавете 100 г кисело мляко и 180 г меко масло на стайна температура. Ако имате миксер с приставки за месене на тесто, месете няколко минути, докато съставките се комбинират.
Ако не, омесете на ръка, така че да комбинирате маслото с брашното, като го претриете през пръсти. В крайна сметка ще получите ронливо тесто като трохи, което макар и да изглежда, че се разпада, все пак се омесва добре. Ако вземете малко тесто и го стиснете в дланта си и то стане компактно като бучка, значи е добро.
Ако се разпадне, добавете една-две супени лъжици мляко и го омесете отново. Разточете тестото малко върху работна повърхност, след което го поставете на дъното на тортена форма с диаметър 24 см и пръстен, предварително постлана с хартия за печене.
Разстелете тестото равномерно по дъното и леко го повдигнете по краищата. Изравнете дъното с дъното на чаша. Вземете вилица и набодете тестото, за да се изпече по-добре. След това поставете формата с тестото в хладилник да стегне и изстине за половин час.
През това време пригответе крема: разбийте три яйца, след което започнете постепенно да добавяте захарта и ванилията. Разбивайте непрекъснато, докато яйцата се сгъстят като сметана и захарта се разтопи.
Добавете брашното и киселото мляко, след което продължете да разбивате, докато получите хубава гладка смес без бучки. В охладеното тесто се добавят ягодите, предварително измити, почистени и нарязани. Вместо ягоди можете да добавите малини или смес от горски плодове.
Излейте сместа във формата, след което сложете сладкиша се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 45-50 минути, но най-добре е да се следи печенето и да се проверява с клечка за зъби. Може да украсите изпечения йогурт-сладкиш с бита сметана, но няма нужда, много вкусен и красив е и само така.