Яниотико ( Giannotiko ) - зад това звучно име се крие гръцки десерт , който спокойно можем да наречем Кадаиф-баклава , тъй като е перфектното съчетание от двете най-любими ориенталски лакомства. Представлява сиропирани завити фини кори, пълнени с кадаиф и орехи и е традиционен гръцки десерт.
Приготвянето на Яниотико е наистина много лесно, всичко, което трябва да направите, е просто да следвате стъпките в нашата рецепта и няма да останете разочаровани.
При приготвянето на ориенталски сладкиши винаги започвайте с приготвянето на сиропа. Сиропът трябва да е студен, когато се залива върху топлите изпечени изделия, за да може да се поеме хубаво. Ето точните продукти за тази уникална рецепта:
Кадаиф-баклава (Яниотико)
Продукти:
Основни съставки:
200 гр.кори за баклава (тънки)
120 гр. кадаиф
120 мл слънчогледово олио (или 120 г масло)
Сироп:
450 мл вода
550 гр.захар
сокът от ¼ лимон
кората от 1 лимон
1 пръчка канела
2-3 капки ванилова есенция
1 звездовиден анасон
2 резена портокал (по желание)
1 супена лъжица мед (по желание)
Пълнеж:
250 гр.орехи
1 чаена лъжичка канела
2 супени лъжици галета (препечен натрошен хляб)
1 ванилия (на прах) (по избор)
Приготвяне:
Налейте водата в подходящ съд и добавете захар, пръчка канела, лимонов сок, лимонова кора, ванилия. Добавете 2 резена портокал за ароматен сироп. Оставете сместа да заври и оставете да ври 5 минути. Оставете сиропа настрана и добавете една супена лъжица мед. Разбъркайте внимателно и оставете сиропа да изстине.
Продължете, като приготвите плънката за баклавата. Счукайте орехите на едро в хаванче или в кухненски робот. Отделно натрошете фино препечен хляб (ако не използвате готова галета). Той ще попие още повече от сиропа. Смесете орехите, галетата, канелата и ванилията (по желание).
Поставете лист кори върху кухненския плот и го намажете с олио или разтопено масло. Уверете се, че сте намазали хубаво цялата кора, за да сте сигурни, че няма да изсъхне. След това поставете друг лист кори отгоре и го намажете с олио или масло. Използвайте наведнъж три листа кориo за допълнителна хрупкава текстура.
Вземете една шепа от кадаифа и я разпределете върху единия край на корите по дължината им. Уверете се, че покривате първите около 10 см от корите. Сега поръсете 1 ½ супена лъжица от пълнежа върху кадаифа.
Сега навийте корите заедно с плънката на руло. Повторете процедурата, докато използвате всички кори.
Нарежете всяко руло на 4 см резени и ги поставете вертикално на равномерно разстояние в намаслена тава за печене. Уверете се, че има достатъчно място между рулцата, за да могат да се изпекат равномерно.
Печете баклавата на 160 градуса за 35 минути до златисто. Ако забележите, че бързо покафенява, покрийте с алуминиево фолио.
Още горещата баклава се залива със студения сироп и се оставя да се напои със сиропа за около 15 минути. Обърнете рулцата от другата страна, за да се напоят равномерно.