„Здравейте, аз съм Мария от Гърция и искам да споделя с вас един много интересен гръцки десерт. Според известната ни средиземноморска кухня този десерт се нарича Галактоборекакия и представлява фини кори, пълнени с пухкав кадифен крем и канела.
Не съм сигурна за българското име, но по-важното е, че този ефектен десерт изглежда вкусен и би било чудесно да изненадате любимите си хора и гости с нещо ново, неопитано и различно.
В Гърция го обожават! Това е стара рецепта за сладка баница , позната още от времето на нашите баби и дядовци. Има сходен вкус с баклавата, но е по-вкусен и кремообразен. Вътрешността му е пълна със сочен крем, а отгоре е украсен с още крем.
Кадифен гръцки десерт
За крема:
4 яйца
200 г захар
1 л прясно мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
150 г грис
100 г масло
За основата:
500 г тънки кори за баница (или за баклава)
300 мл разтопено масло
За сиропа:
700 г захар
400 мл вода
1 пръчка канела (по желание)
сок от половин лимон
За крема за украса:
2 жълтъка
250 мл прясно мляко
50 г захар
25 гцаревично нишесте
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
25 г студено масло
Приготвяне:
Първо се приготвя кремът, защото трябва да се охлади преди да се добави към десерта. В купа разбийте яйцата с половината захар, докато станат бледи и меки като памук. След това ги оставете настрана.
Сложете млякото, останалата захар, екстракта от ванилия в тенджера и оставете да заври на средна температура. Добавете гриса и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти като пудинг.
Отстранете от котлона и сложете нарязаното на парчета студено масло, след което разбъркайте, докато се разтопи. Прехвърлете крема в купа и го оставете да изстине за 15 минути. Внимателно разбъркайте лъжица по лъжица крема с яйчената смес, докато получите фин и мек крем.
Разрежете корите наполовина, сгънете ги и ги нарежете отново. Трябва да се получи малък правоъгълник, който ще се пече във форма за мъфини.
Намажете формичките за мъфини с разтопено масло, след което сложете в първото гнездо една тънка кора, намазана с разтопено масло.
Повторете тази стъпка 3 пъти. Ще иматетри тънки кори, намазани с масло. След това добавете 2 супени лъжици от крема и го покрийте с остатъците от корите, които излизат от формата.
Не забравяйте да мажете с разтопено масло всеки път, когато покривате с кора. Повторете процедурата за всички формички. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 20 минути.
Приготвяне на сиропа: Поставете всички съставки в тенджера и оставете да заври на умерен огън. Отстранете от котлона и оставете сиропа да изстине напълно. Изпечените банички залейте с охладения сироп и ги оставете да попиват и изстинат на стайна температура за около 5-6 часа.
Приготвяне на крема за украса: Изсипете 200 мл мляко в тенджера, след което добавете 25 г захар и оставете да заври на умерен огън. В отделна купа добавете жълтъците, останалата захар и разбийте.
Добавете царевичното нишесте, екстракта от ванилия и останалото мляко и разбъркайте добре. Изсипете сместа в тенджерата и разбъркайте, докато се сгъсти. Когато придобие консистенция на пудинг, отстранете от котлона и добавете студеното масло, след което разбъркайте, докато се разтопи. Прехвърлете крема в купа, покрийте с найлоново фолио и оставете да изстине.
Извадете изпечените сладки банички в купа, а след това украсете горната плоска страна с крема за украса. Можете да използвате шприц за по-лесно нанасяне, но можете да го направите с лъжица. По желание поръсете с канела.
Да ви е сладко!