Няма нищо по-хубаво в студените дни от топла храна "от лъжица". По традиция супата (или чорбата) са неразделна част от всяко тристепенно меню, но често наблягаме на "основното" и пренебрегваме вкусната и питателна супа.
Днес ще ви припомним рецептата за Кадифена пилешка чорба , едно от най-вкусните ястия, което се сервира в дълбока чиния и се яде с голяма лъжица.
Тайната на приготвянето не е само в съставките, но и в малко по-продължителното готвене на "слаб огън" и добавките, които придават на бялата пилешка чорба онзи особен вкус.
Супата е гъста и питателна, а вкусната комбинация от пилешко и зеленчуци, както и богатият аромат, няма как ва ди оставят равнодушни. Ето какво ви трябва:
Кадифена чорба с пилешко
Продукти:
- 3 глави лук
- 3 средно големи моркова
- 3 картофа
- 400 г пилешко бяло месо
- 1 супена лъжица брашно
- сол
- черен пипер на прах
- суха зеленчукова подправка (вегета)
- 3 жълтъка
- 180 мл сметана
- 2 супени лъжици лимонов сок
- дафинов лист
Приготвяне:
Лукът се нарязва на малки кубчета и се запържва в малко олио. Запържете го за няколко минути на умерена температура, докато омекне и стане стъклен. Нарежете бялото пилешко месо на кубчета, след което го добавете към лука.
Поръсете малко брашно върху месото, след което продължете да задушавате. След пет минути започнете постепенно да добавяте вода (а още по-добре бульон). След това добавете ситно нарязан или настърган морков, малко ситно нарязан магданоз и картофите, които предварително сте почистили и нарязали на ситно.
Посолете, поръсете с черен пипер и добавете сухи подправки на вкус, след което налейте още малко вода и продължете варенето на "слаб" огън. Ще бъде достатъчно да добавите два литра вода към това количество съставки.
Разбърквайте бульона от време на време. След около час супата ще е готова. Махнете тенджерата от котлона, след което постепенно добавете разбитите жълтъци със заквасената сметана при непрекъснато бъркане.
Разбъркайте добре супата още няколко пъти, за да може сместа от сметана и жълтъци да се съчетае с останалите продукти. Ако искате чорбата да има по-кисел вкус, накрая добавете лимонов сок и отново разбъркайте. При сервиране нарежете на ситно листенца пресен магданоз и поръсете в средата на чинията.