Мойте Рецепти
За блата:
300 мл червено вино
250 гр. счукани орехи
200 гр. захар
200 гр. брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка смлян карамфил
1 ванилова захар
За пълнежа:
10 -тина лъжици сладко от вишни
2-3 супени лъжици мармалад на вкус
За глазурата:
120 гр. черен шоколад
3-4 супени лъжици масло
1 супена лъжица ром
Пожертвайте чаша червено вино за тази специална торта и няма да съжалявате - за приготвянето й не ви трябва миксер, само обикновена лъжица. Вкусът й е перфектно съчетание от хрупкави орехчета, леко тръпчиво сладко от вишни и нежен шоколад.
1. Загрейте фурната на 180 градуса.
2. Разбъркайте всички сухи съставки, добавете виното и бъркайте с лъжица до смесването им.
3. Половината от сместа разпределете в намазнена и набрашнена кръгла тава с диаметър 26 см. Печете около 25 минути (зависи от фурната) като проверите с клечка готовността - трябва да излезе суха.
4. И с другата половина от сместа процедурата е същата.
5. Оставете блатовете да се охладят, след което намажете едната половина с мармалад и сладко и покрийте с другата половина. Натиснете леко, за да се слепят двата блата.
6. За глазурата разтопете шоколада с маслото, добавете и рома за вкус. Намажете със сместа тортата хубаво отгоре и отстрани.