250 г брашно
2 яйца
300 г захар
125 г краве масло
250 мл прясно мляко
3 с. л. какао
1 ванилия
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. ябълков оцет
1/2 ч. л. суха сладкарска червена боя
1/4 ч. л. сол
за глазурата:
400 г крем сирене
250 мл сладкарска сметана
110 г пудра захар
сокът от 1 лимон
Брашното, какаото, ванилията и бакпулверът се пресяват в купа. Прибавя се солта. Маслото (оставено на стайна температура) се разбира с миксер, докато стане на пухкав крем. Прибавя се захарта и отново се разбива, докато се разтвори добре. Слагат се яйцата и отново се разбива. Прясното мляко и боята се смесват и се наливат при маслената смес. Разбърква се с бъркалка. Накрая сместа се сипва към брашнената и се бърка, докато се получи средно гъсто кексово тесто. Содата се смесва с оцета и се изсипва в тестото. Отново се разбърква. Сместа се разпределя във 12 хартиени форми за мъфини и се пече в загрята на 175 градуса фурна за около 20–25 минути.
Сладкарската сметана за глазурата се разбива и към нея се прибавят: първо крем сиренето (оставено на стайна температура), а след това и пудрата захар и лимоновият сок. Бърка се до получаването на гладък крем. Сместа се сипва в пош или шприц и върху охладените мъфини се оформят бели шапки. Доукрасяват се по желание!