Всеки има свои собствени гастрономически предпочитания. Например, някой не консумира захар, но умира за мляко. Това е доста често срещано, но замисляли ли сте се, че всичко е някак си свързано и има причина?
Д-р Оливие Солие развива теорията, че изборът на хранителни предпочитания съвсем не е случаен, а идва от нашето подсъзнание.
Ще се опитаме по някакъв начин да обясним неговото психологическо декодиране на гастрономическите предпочитания. Може да сте съгласни или не с неговия анализ.
Преференции за вкус
Всеки продукт, който изключваме от диетата си, има определено символично значение. Тоест, отхвърлянето на продукта се случва на подсъзнателно ниво и е пряко свързано с нашите психологически проблеми. Нека да видим какво казва това за нас.
Вегетарианство
Отхвърлянето на месото на психологическо ниво означава, че искате да избягате от собствената си агресия и от страха от смъртта. Това е опит да се скрием от смъртта. По този начин вегетарианството показва страх от агресия. Вегетарианството е обратното на агресията и насилието. Междувременно на подсъзнателно ниво любовта към животните и омразата към насилието и агресията, въпреки че са естествени емоции, на психологическо ниво показват потискането на някои дълбоки проблеми и затварянето на очите за тях. Д-р Оливие предлага да погледнете трезво на нещата и да се изправите пред вътрешни конфликти и проблеми.
Отхвърляне на мляко
Млякото е първата храна, която вкусваме веднага след раждането. Всеки има фина връзка с майка си и отказването от млечни продукти е подсъзнателно желание да се освободим от майчиния контрол. Същото важи и за захарта, защото в чист вид тя също е символ на майката.
Ако човек замени млякото със соево или друго растително мляко, различно от здравословни причини, то това, според д-р Оливие, сигнализира за нежелание да се види проблемът.
Мляко за мама, хляб за татко
Ако млякото ни изпраща към образа на майката, то хлябът – към образа на бащата. И затова не без причина всички патриархални цивилизации се формират около отглеждането на зърнени култури. Отказът от хляб символизира желанието да се поправят отношенията с родителите. Ако има едновременно отхвърляне на мляко и хляб, това показва големи проблеми в отношенията с родителите.
Отхвърляне на зеленчуци
Тази диета беше много популярна през 80-те години. Показва голямата роля на семейните конфликти в произхода на болестите. Диетологът, който сам разработи тази диета, почина от рак на панкреаса. Именно този начин на хранене символизира семейните отношения и страданието, свързано с липсата на любов в семейството.
Растително масло
Имаше друга популярна диета, предписана от диетолога Кузмин. Тя предлагаше да се ограничи употребата на мляко и зърнени храни, но в същото време да се консумират много растителни масла. Зехтинът до голяма степен възпроизвежда структурата на кърмата. Д-р Солие смята, че тази диета/хранене е подходяща за тези, които искат да намерят своите корени и да осъществят контакт със семейството.
Протеинови диети
Тези диети ни връщат към нашите предци, носители на нашата памет и емоции. Всъщност протеиновите диети са подсъзнателно желание да се освободим от зависимостта, която ни спъва.
Монодиети
Всяка монодиета ни насочва към определен хранителен продукт. Тук трябва да видите кой продукт е вашият избор. Например диета с грозде означава желание за изобилие.
Диета според кръвната група
Такива диети са най-популярни. Насочват ни към темата за кръвта и роднините. Тези, които избират диети по кръвна група, търсят възможност да укрепят вярата си, да намерят корените си и да научат нещо за своя произход. Освен това може също да означава, че някой се опитва да открие нечия самоличност.