Брашното се пресява заедно с бакпулвера в купа. Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавя киселото мляко, в което е разторена (шупнала) содата за хляб и олито и се разбива до хомогенизиране. Ароматизира се с ванилия. Яйчната смес се прибавя към брашното и се замесва меко, еластично тесто.
Полученото тесто се разделя на две топки, така се работи по-лесно, и се разточва върху набрашнен плот на кора тънка около 0,5 см. Със стъклена чаша се изрязват малки кръгчета, а може с чаша с по-голям отвор и друга с по-малък да се изрежат кръгове, в средата на които да се направят по-малки отвори - така че да се получи формата на класически донът.
Пържат се в обилно количество олио (поне 2 пръста), както получените пръстени, така и малките кръгчета. Когато изплуват в олиото, се обръщат.
При ваденето се изтръскват от мазнината. Поднасят се залети с карамелен или шоколадов топинг, а може и със сирене или пудра захар.
Казанлъшки понички
22 Декември 2011
164374
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари