Баба ми каза защо е добре да слагаме кибритени клечки във водата , когато варим яйца : опитайте!
Понякога е невъзможно да се подкрепят научно всички полезни трикове.
Това обаче не означава, че тези трикове са по-малко ефективни.
Днес ще говорим за един от тези трикове, който на пръв поглед няма смисъл, но наистина работи!
И така - защо е добре да хвърлите няколко кибритени клечки във водата заедно с варящите се яйца?
Този трик има доста дълга история и някои баби го спазват и до днес.
Разбира се, сигурно сте си помислили, че кибритът служи за запалване на газовия котлон, но всъщност има друго предназначение.
В повечето кухни домакините спокойно се справят и без кибрит, но този трик е просто незаменим.
И така, нека да преминем към същността и да разберем каква е целта на клечките.
Сигурни сме, че поне веднъж сте попадали в ситуация яйцата да се спукат при варенето и естествено да излезе част от белтъка. Подобна ситуация наистина е много неприятна.
Когато искате да сервирате красиви твърдо сварени яйца на масата, напуканите яйца могат да бъдат малко разочароващи.
За щастие, умните домакини знаят какво да направят, за да не се случи това.
Някои домакини добавят сода или сол към водата с яйца.
Въпреки че всички тези съставки са относително евтини, те не са достатъчно ефективни.
Защо трябва да използвате кибрит, когато варите яйца?
Това може да предотврати напукването на яйцата и изтичането на белтъка.
Достатъчно е да поставите 3-5 кибритени клечки в тенджерата с яйцата.
На пръв поглед тази идея може да изглежда налудничава, но резултатът ще ви изненада приятно.
Вероятно ще опитате този трик повече от веднъж.
Въпреки че няма научно обяснение защо това е ефективно, на практика можем да видим, че помага за предпазване на яйцата от напукване.
Най-добре е да хвърлите във водата вече използвани клечки кибрит.
По този начин ще изразходвате кибритени клечки, които иначе просто бихте изхвърлили в кошчето.
Опитайте и сами ще се убедите, че наистина работи.
Гарантираме: резултатът наистина ще ви изненада приятно.