Необходими съставки:
кайма– свинска, телешка или смес 700 гр.
патладжани
– 5 бр. картофи
– 7 бр.
– 7 бр. домати
– 3 бр. лук
– 1 глава чесън
– 4 скилидки канела
– 1/3 ч. л. карамфил
– 1/3 ч. л. черен пипер риган бульон
– пилешки 1 кубче сос
– бешамел готов1 пакет
олио
Начин на приготвяне:
Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките – 1/3 ч. л. канела, 1/3 ч. л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина. Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0, 5 – 0, 7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0, 3 – 0, 4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото. Ако трябва да приготвите сами бешамела (3-4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце. Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава – най – отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1.5 часа. Сервира се нарязано на парчета със стайна температура