Необходими продукти:
500 грама извара
8 големи бисквити
250 милилитра течна сметана с масленост 30%
1 пакетче сгъстител за сметана
2 супени лъжици желатин
2 супени лъжици какао на прах
3 супени лъжици захар
300 грама карамел или варено кондензирано мляко
4 супени лъжици прясно мляко (ако използвате карамел)
8 чаши за чай
8 много малки чашки, които да влизат в големите, заемайки само част вътрешността им
Начин на приготвяне:
Разтворете половината от желатина в 1 супена лъжица гореща вода. Сметаната разбийте заедно със сгъстителя, докато се образуват "твърди върхове".
Изварата смесете със захарта и добавете сметаната.
В едната сложете 2 супени лъжици какао на прах, желатина и разбийте на ниска скорост с миксера.
Разпределете комбинацията в подготвените чаши, като слагате по около 3 супени лъжици във всяка.
Малките чашки поставете в средата на крема, като не трябва да достигат дъното на съдовете. Приберете за час в хладилника.
Разтворете останалия желатин в супена лъжица гореща вода.
Налейте гореща вода в малките чашки (използвайте спринцовка за целта) и бавно ги издърпайте от изварата.
Карамелената маса смесете с 4 супени лъжици прясно мляко, за да се получи по-течна смес. С нея запълнете образувалите се празнини в крема (слагайте по 2 супени лъжици).
Във втората половина от изварата със сметаната добавете разтворения желатин. Разпределете и тази смес в чашите, като количеството за всяка от тях е 3 лъжици.
Най-отгоре поставете по една бисквита и приберете десерта в хладилника за час.
След това потопете чашите за минута в тенджера с гореща вода, извадете и обърнете върху плоски чинийки. Отстранете съдовете.
Десертът отново трябва да престои в хладилника. Тридесет минути по-късно може да го поднесете.
Да ви е сладко!