Картофена баница с кайма на фурна е нещо ново за вас, но определено тази рецепта ще ви зарадва. Стъпките за готвене са прости и ясни, а съставките могат да бъдат намерени във всяка кухня. Е, кой би отказал такъв месен шедьовър ?
Съставки
Майонеза 200 гр
Кисело мляко 4 с.л.
Бакпулвер 2 ч.ч.
Пшенично брашно 500 гр
Масло 150 гр
Сол 1,5 ч.л.
Телешка или свинска кайма 200 гр
Лук 2 бр.
Картофи 2 бр.
Вода 4 с.л.
Слънчогледово олио 3 с.л.
Яйчен жълтък 1 бр
Мляко 1 ч.л.
Подготовка
Първата стъпка е приготвянето на тестото. В дълбок съд смесете майонезата с бакпулвера, добавете към тях киселото мляко. Разбъркайте. Отделно настържете маслото на едро ренде.
Паресейте брашното и добавете към маслото, добавете 1,5 ч.ч. сол. След това изсипете майонезената маса в брашното. Замесете меко тесто. Разделете го на 2 топки. Опаковайте ги в торби и ги приберете в хладилника.
Тестото ще бъде готово след 40 мин. Междувременно пригответе пълнежа. Смесете каймата в купа с фино нарязани на кубчета картофи. Изпратете нарязан лук там.
Посолете пълнежа, добавете малко кимион, вода и растително масло. Разбъркайте. Върху набрашнена повърхност разточете едно от топчетата тесто на слой.
Поставете слой с дебелина около 5 мм в съд за печене. Използвахме форма 25 х 15 см.
Изсипете и изравнете пълнежа. По същия начин разточете и втората топка тесто. Покрийте пълнежа с месо с получения слой. Закрепете краищата на двата слоя.
Можете да направите ленти с вилица, а заготовката да украсите със сусам. Но първо намажете тестото с жълтък, разбит с мляко.
Печете вкусотията с кайма и картофи за 35–40 минути във фурна, загрята до 170 градуса. Оставете да се охлади за 10 минути. Нарежете го на квадратчета и сервирайте.
Ако решите да направите това ястие по тази рецепта, време е да поканите приятелите си. Не можете да се справите сами! с такава вкусотия