Какво ни трябва:
- Масло - 200 грама;
- Заквасена сметана - 200 грама;
- Жълтъци - 2 броя;
- Брашно - 300 грама;
- Бакпулвер - 1 чаена лъжичка;
- Сол - щипка;
- Захар - половин чаена лъжичка
За пълнеж:
- Свинско месо - 300 грама;
- Чесън - 2-3 скилидки;
- Яйца - 4 броя;
- Лук - 2 глави;
- Масло и растително масло - за пържене;
- Всякакви подправки по ваш избор;
- Яйце - за намазване
Последователност на готвене:
Първо, нека сварим свинското месо (можете да използвате друго месо). Не изливайте бульона. Изваждаме готовото месо да се охлади.
Нека направим тестото. Разбийте жълтъците с щипка сол и захар. Добавете разтопено масло. Смесете, добавете заквасена сметана и бакпулвер. Нека смесим. Постепенно добавяйте брашно, така че тестото ни да е меко.
Поставете готовото тесто на масата, поръсена с брашно. Да месим. Тестото трябва да се придържа към ръцете си. Увиваме го в найлоново фолио и го прибираме в хладилника за час и половина.
Нека прекараме месото и чесъна през месомелачка. Сварете 4 яйца, докато омекнат.
Загрейте масло и растително масло в тиган. Нарежете лука на четвъртинки и го изпратете да се пържи. Добавете подправки и гответе, докато омекнат.
Смесете месото и лука в една купа. Нарежете билките и добавете към каймата. Нарежете яйцата и също ги изпратете в каймата, добавете 4-5 супени лъжици бульон и сол. Нека смесим. Пълнежът трябва да запази формата си.
Изваждаме тестото и го месим на набрашнена маса. Разделете на 2 части (едната трябва да е два пъти по-голяма от другата).
Нарежете и разточете. Поставяме по-голямата част в намазнена форма. Оформяме високи страни. Разстиламе пълнежа. Покрийте с втората част от тестото.
Изпращаме да се пече на 180 градуса за 40-50 минути. 10 минути преди готвене намажете с яйце.
Оставете готовата баница леко да се охлади.