400 гр. кайсии, разполовени и без костилки
6 парченца желиран портокал (портокалови резенки)
250 гр. сирене Маскарпоне (или извара, рикота, безсолно крема сирене)
75 гр. кисело мляко
сладко от кайсии за гарниране, затоплено и прецедено
1 с.л. филирани бадеми
За бисквитената основа:
125 гр. чаени бисквити
50 гр. масло
Намаслете форма за кейка. Отцедете сока от кайсиите и ползвайте малко вода, ако е необходимо. Изцедената течност кипнете в тиган. Добавете портокаловите желета и бъркайте, докато се разтопят. Оставете да се охлади. За гарниране отделете 10 кайсии. Останалите пюрирайте със сиренето и млякото и прецедете сместа. Добавете към охладеното желе. Сипете в съд и охладете за 2-3 часа в хладилник. Натрошете бисквитите. Разтопете маслото и смесете с бисквитите, така че да се получи мека смес, подобна на тесто, от което се оформя блат на дъното на формата. Натиснете, за да получите равномерна основа. Сипете отгоре кайсиевата смес и дръжте в хладилник 6-8 часа. Декорирайте с останалите кайсии и сервирайте, като отгоре поръсите ядки.