375 гр. сушени кайсии
1 чаша вода
1/2 чаша захар
12 с.л. масло
¼ чаша натрошени бадеми
1½ чаши брашно
1¼ чаши овесени ядки
1 чаша тъмна кафява захар
½ ч.л. сол
½ ч.л. сода бикарбонат
¼ чаша кокосови стърготини
Загрейте фурната на 175 градуса. Намаслете квадратна тавичка и покрийте дъното й с фолио.
В малък дълбок тиган смесете кайсиите, водата и 1/2 чаша захар. Сложете сместа на котлона да заври и оставете да къкри за 30 минути, докато кайсиите омекнат.
Махнете от огъня. С кухненски робот смелете сместа на гладко пюре.
В малък тиган разтопете 12 с.л. масло. Махнете от котлона и оставете да се охлади до стайна температура.
Разпределете бадемите върху тавичка. Изпечете ги, докато позлатеят и пуснат аромата си - за около 5 минути. Охладете ги напълно.
В голяма купа разбийте брашното, овесените ядки, кафявата захар, солта и содата. Налейте вътре разтопеното масло и разбъркайте, докато се смесят. Прехвърлете около две трети от сместа за тестото в приготвената квадратна тавичка. Притиснете добре към дъното и стените и загладете.
За топинга: смесете останалата една трета от тестото със запечените бадеми и кокоса.
С гумена шпатула разнесете кайсиевото пюре върху тестото. Поръсете равномерно топинга върху пюрето. Изпечете, като завъртите тавичката веднъж по средата на печенето, докато повърхността на сладкиша стане златисто-кафява - около 35 минути. Прехвърлете тавичката върху решетка и оставете да изстине напълно. След това нарежете на 5-сантиметрови пастички.