Знаехте ли, че преди да похапнем сладко любимите си сурови ядки , е редно да ги накиснем във вода !?
Ядките, като всички зърна, съдържат фитинова киселина . Това е част от техния защитен механизъм, който ги предпазва от диви животни, като им дава възможност да израстат до състояние на пълна зрялост. Остатъците от фитинова киселина в ядките пречат на лесното им обработване в тялото.
Така че, накисването на ядките помага да се отървете от въпросната фитинова киселина! Водата служи като инхибитор на вредните киселинни ензими, в които тя се разпада!
На практика това означава: първо, че ядките ще бъдат по-лесно и по-бързо обработени в червата. На второ място това ще опрости процеса на усвояване на витамини и хранителни вещества от тях. Да, и освен това след накисване на ядките в гореща вода обелката им пада по-лесно. Добавете малко сол към купата с вода и можете да премахнете остатъците от фин невидим прах и танини от ядките.
Ето колко време трябва да намокрите различни видове ядки:
Орехи - 8 часа;
Бадеми - 12 часа;
Пекан - 8 часа;
Тиквени семки - 7 часа;
Ядки макадамия - 4 часа;
Кедрови ядки - 8 часа;
Лешник - 8 часа;
Кашу - 6 часа;
Ленени семена - 6 часа;
Семена от люцерна - 12 часа;
Семена от броколи - 8 часа.
И не забравяйте: ако решите да киснете ядките дълго време и старателно, сменяйте водата в купата на всеки 8 часа.