Високите нива на пикочна киселина в кръвт а, познати като хиперурикемия, може да са резултат от увеличеното производството на пикочна киселина в организма или намаленото й изхвърляне от тялото.
Високите нива на пикочна киселина могат да доведат до натрупване на кристали в ставите, подагра, камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност. Последни проучвания сочат, че те могат да доведат до проблеми с високото кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.
Нормалните стойности на пикочна киселина в организма са:
Мъже: 3.4-7.0mg / dL
Жени: 2.4-6.0 mg/ dL
Стойностите могат да варират в различните лаборатории.
Факторите, които влияят и могат да доведат до повишаване нивата на пикочна киселина са: диета с високо съдържание на пурини, прекомерна консумация на алкохол, бъбречна недостатъчност, затлъстяване, намалена функция на щитовидната жлеза, ген, ендокринни или метаболитни заболявания като диабет или ацидоза, и някои други заболявания.
Съществуват някои натурални методи, с които можете да намалите и да контролирате нивата на пикочна киселина. Коректната диагноза и лечение, препоръчано от медицински специалист е задължително.
Ето и най-ефективните методи за контролиране и намаляване нивата на пикочна киселина:
Ябълковият оцет е природен детоксикатор и може да помогне за отстраняване на шлаките и отпадъците от организма. Той съдържа ябълчена киселина, която спомага изхвърлянето на пикочната киселина от тялото. Ябълковият оцет спомага и възстановяването на алкалния баланс в организма и има противовъзпалителни и антиоксидантни ползи.
Смесете една чаена лъжичка на органичен ябълков оцет с чаша вода и пийте този разтвор два или три пъти дневно. С времето може постепенно да увеличавате количеството ябълков оцет, стигайки до две супени лъжици на чаша вода, но не трябва да прекалявате с приема, защото това може да намали нивата на калий в организма.
Макар че е кисел, сокът от лимон има алкализиращи свойства за организма и помага за неутрализирането на пикочната киселина, а високото съдържание на витамин С намалява нивата й.
Изстискайте сока от един лимон в чаша с топла вода. Пийте всяка сутрин на празен стомах в продължение на няколко седмици.
Черешите съдържат химикали, които помагат за намаляване на нивата на пикочната киселина. Плюс това те съдържат и флавоноиди, наречени антоцианини, които спомагат за облекчаване на възпалението.
Добавете половин чаша череши към ежедневното си меню, за период от няколко седмици. Можете да приемате и пресен сок от череши с кисело мляко за около четири седмици.
Добавете боровинки, ягоди, домати, чушки и други храни, богати на витамин С и антиоксиданти, към диетата си.
Содата за хляб е изключително ефективна за намаляване нивата на пикочна киселина и облекчаване на болката при подагра. Тя помага за поддържането на естествения алкален баланс в организма.
Смесете половин чаена лъжичка сода бикарбонат в чаша вода и пийте четири чаши на ден. Правете това в продължение на две седмици. Може да се пие на всеки два до четири часа.
Забележка: Не приемайте редовно. Ако страдате от високо кръвно налягане, този метод е крайно неподходящ за вас. Хората на 60 + не трябва да приемат повече от 3 чаши от този разтвор дневно.
Повечето растителни масла са вредни за организма особено, когато се нагреят или са преработени, те разрушават жизнено важния за организма витамин Е, който е от съществено значение за контролиране на нивата на пикочна киселина.
Откажете се от другите мазнини за готвене и използвайте зехтин, но не го прегрявайте. При възможност гответе без мазнина. Зехтинът съдържа моно наситени мазнини, има високо съдържание на витамин Е и антиоксиданти.
Нискомаслените млечни продукти намаляват риска от подагра. Обезмаслено мляко, например, съдържа оротова киселина, която намалява повторното усвояване на пикочна киселина и подпомага изваждането й през бъбреците.
Пийте между една до пет чаши обезмаслено мляко дневно и включете в менюто си други млечни продукти.
Житните кълнове подпомагат алкализирането на кръвта и са богати на витамин С, хлорофил и фитохимикали, които насърчават детоксикацията. Сокът от житни кълнове е източник на протеини и аминокиселини и може да се използва като алтернатива на животинските протеини.
Пийте по две супени лъжици сок от житни кълнове, смесен с лимонов сок. Приемайте до възстановяване на нормалните нива на пикочна киселина.
Допълнителни съвети:
Пийте много вода. Това ще спомогне за филтрирането на пикочната киселина и изхвърлянето й от организма чрез урината.
Стойте далеч от животински протеини като месо, дреболии, риба и птици. Бобовите растения, гъбите, аспержите и бобът също са с високо съдържание на пурини. Наблягайте на пълнозърнести храни – ябълките, крушите, портокалите и ягодите са някои примери за богати на фибри храни, които можете да включите в диетата си. Добавете и ориз, пълнозърнеста паста, киноа, картофи, овес и банани.
Ограничете приема на алкохол, тъй като тя пречи на премахването на пикочна киселина.
Старайте се да спортувате редовно, за да поддържате здравословно тегло. Смята се, че мастната тъкан е причина за увеличаване на производството на пикочна киселина.