Как да замразим зелени подправки за зимата - 5 супер лесни начина, за които не сте се сещали:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да замразим зелени подправки за зимата - 5 супер лесни начина, за които не сте се сещали:
23542
Снимков материал: pixabay.com
Как да замразим зелени подправки за зимата - 5 супер лесни начина, за които не сте се сещали:

В днешно време човек може да намери пресни зелени подправки целогодишно. Но едва ли вкусът на изкуствено отгледаните може да се сравнява с този на билките от домашната градинка или бабиния двор на село.

Последните са много по-вкусни, по-ароматни и по-здравословни от купешките.

Учените са изчислили, че при спазването на няколко прости правила, замразеният магданоз запазва два пъти повече витамин С от този, който се отглежда в оранжерии през зимата.

Ето защо е хубаво да се научим как правилно да замразяваме подправките - така ще запазим максимално всички полезни вещества, витамини и микроелементи в тях.

Как правилно да замразим зелени подправки

Има два начина за приготвяне на подправките за замразяване - просто ги измийте или бланширайте. Бланширането ви позволява допълнително да предпазвате продуктите от повреда, но си струва да се отбележи, че в този случай те ще съдържат по-малко витамини и аромат.

Преди замразяване е необходимо внимателно да премахнете цялата влага от листата, което може да доведе до това, листата да бъдат покрити с кристалчета от лед и всичко да замръзне под формата на ледена буца.

1. Цели клони, стъбла и големи листа

нарязан магданоз

Как се процедира:

Размарин, мащерка и магданоз се съхраняват удобно под формата на клонки. 

Покрийте тава за печене или голяма чиния с хартия за печене.

Поставете клонките върху хартията в тавата и ги пъхнете за няколко часа във фризера. 

Извадете от фризера и прехвърлете подправките в подходящи съдове за замразяване. Преди да ги поставите обратно във фризера, въведете датата на замразяване и съдържанието. 
През зимата можете да вземате по няколко клонки (замразените зеленчуци се разделят добре) или малка връзка, която да нарежете непосредствено преди готвене. 

2. Нарязани зелени подправки

нарязан магданоз

Как се процедира: 

Изплакнете, подсушете добре и нарежете зелените листенца. Това ще я предпази от превръщането му в пихтиеста маса, в която се превръщат меките листа, когато са замразени. 
Разпределете всичко в полиетиленови пликове с цип или бутилки с широко гърло (сухи и чисти), които осигуряват редица предимства при замразяване.

подправки в плик

Първо, съдържанието им се съхранява по-плътно и не абсорбира всички външни миризми от хладилника. Второ, в бутилките свободно насипаните листа запазват формата си по-добре, не се смачкват и не се залепват.

подправки в бутилка

Напишете датата на етикет и го сложете върху бутилката.

3. Зелени подправки под формата на ледени кубчета

зелени подправки за зимата

Как се процедира:

Ледните кубчета с подправки се добавят удобно към супи или други топли ястия по време на готвене. Те придават вкус и малко течност към ястието. 

Смелете подправките - можете да направите това в блендер. 

Пригответе си формички за лед (можете да използвате силиконови или обикновени). Напълнете всяка клетка до около 1/4 от обема ѝ. 

След това напълнете гнездата с преварена вода.

замразяване на подправки

Пъхнете формата за лед във фризера. След като се замрази съдържанието ѝ, прехвърлете кубчетата в херметически затваряеми пликове или кутийки, отбелязвайки датата.

замразен магданоз

В по-големи формички за лед можете да замразите малки клонки, като например мента. Едно ледено кубче с листа от мента ще бъде чудесно допълнение към освежаващите ви напитки.

замразена мента

4. Замразени подправки в масло

подправки в масло

Маслото с добавка на ароматни билки е най-добрият начин да впечатлите гостите си. Какво може да е по-добро от парче пресен хляб, гарнирано с билково масло? Само приготвените с него месо, риба, яйца или картофи!

Как се процедира:

Оставете маслото за един час на стайна температура, така че да омекне. Разбийте с вилица или миксер, докато стане по-светло. 

Подгответе зелените подправки (може да бъдат копър, мащерка, розмарин, босилек) и ги разбъркайте в маслото. Добавете малко лимонов сок и разбъркайте. 

Замразете маслото в подходящи съдове във фризера, покривайки ги с капак. Поставете датата. 

Билковото масло може да се съхранява във фризера до 12 месеца, но след като се размрази, е по-добре да се изяде в рамките на 2-3 дни. 

5. Замразяване в олио

подправки в олио
Как се процедира:

Този метод е подобен на метода с кубчета лед. Само че този път листата на зелените подправки се пюрират с малко количество зехтин. Съотношението между зехтина и билките е 1:4. 

Разбийте подправките и растителното масло с пасатор, докато се получи хомогенна маса. 

Напълнете със сместа формички за лед до 3/4 от обема им. Вода тук не е необходима. 

Пъхнете формичките за лед във фризера. 

Когато кубчетата замръзнат, прехвърлете ги в торбички за замразяване. 

Общи съвети за замразяване на подправки:

  • Бланшираните подправки могат да бъдат съхранявани до 6 месеца, но е по-добре да ги използвате преди. Вкусът изчезва с времето, дори и при замразяване.
  • За замразяване и съхранение на билки е по-добре да използвате пластмасови или силиконови форми. Металът може да се окисли, а стъклото - да се напука.
  • По-добре е подправките да се замразяват на малки порции, защото колкото по-висока е скоростта на замръзване, толкова по-високо е качеството на подправките след това.
  • Замразените зелени подправки винаги се използват без предварително размразяване.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft