В днешно време човек може да намери пресни зелени подправки целогодишно. Но едва ли вкусът на изкуствено отгледаните може да се сравнява с този на билките от домашната градинка или бабиния двор на село.
Учените са изчислили, че при спазването на няколко прости правила, замразеният магданоз запазва два пъти повече витамин С от този, който се отглежда в оранжерии през зимата.
Ето защо е хубаво да се научим как правилно да замразяваме подправките - така ще запазим максимално всички полезни вещества, витамини и микроелементи в тях.
Как правилно да замразим зелени подправки
Има два начина за приготвяне на подправките за замразяване - просто ги измийте или бланширайте. Бланширането ви позволява допълнително да предпазвате продуктите от повреда, но си струва да се отбележи, че в този случай те ще съдържат по-малко витамини и аромат.
Преди замразяване е необходимо внимателно да премахнете цялата влага от листата, което може да доведе до това, листата да бъдат покрити с кристалчета от лед и всичко да замръзне под формата на ледена буца.
1. Цели клони, стъбла и големи листа
Как се процедира:
Размарин, мащерка и магданоз се съхраняват удобно под формата на клонки.
Покрийте тава за печене или голяма чиния с хартия за печене.
Поставете клонките върху хартията в тавата и ги пъхнете за няколко часа във фризера.
Извадете от фризера и прехвърлете подправките в подходящи съдове за замразяване. Преди да ги поставите обратно във фризера, въведете датата на замразяване и съдържанието.
През зимата можете да вземате по няколко клонки (замразените зеленчуци се разделят добре) или малка връзка, която да нарежете непосредствено преди готвене.
2. Нарязани зелени подправки
Как се процедира:
Изплакнете, подсушете добре и нарежете зелените листенца. Това ще я предпази от превръщането му в пихтиеста маса, в която се превръщат меките листа, когато са замразени.
Разпределете всичко в полиетиленови пликове с цип или бутилки с широко гърло (сухи и чисти), които осигуряват редица предимства при замразяване.
Първо, съдържанието им се съхранява по-плътно и не абсорбира всички външни миризми от хладилника. Второ, в бутилките свободно насипаните листа запазват формата си по-добре, не се смачкват и не се залепват.
Напишете датата на етикет и го сложете върху бутилката.
3. Зелени подправки под формата на ледени кубчета
Как се процедира:
Ледните кубчета с подправки се добавят удобно към супи или други топли ястия по време на готвене. Те придават вкус и малко течност към ястието.
Смелете подправките - можете да направите това в блендер.
Пригответе си формички за лед (можете да използвате силиконови или обикновени). Напълнете всяка клетка до около 1/4 от обема ѝ.
След това напълнете гнездата с преварена вода.
Пъхнете формата за лед във фризера. След като се замрази съдържанието ѝ, прехвърлете кубчетата в херметически затваряеми пликове или кутийки, отбелязвайки датата.
В по-големи формички за лед можете да замразите малки клонки, като например мента. Едно ледено кубче с листа от мента ще бъде чудесно допълнение към освежаващите ви напитки.
4. Замразени подправки в масло
Маслото с добавка на ароматни билки е най-добрият начин да впечатлите гостите си. Какво може да е по-добро от парче пресен хляб, гарнирано с билково масло? Само приготвените с него месо, риба, яйца или картофи!
Как се процедира:
Оставете маслото за един час на стайна температура, така че да омекне. Разбийте с вилица или миксер, докато стане по-светло.
Подгответе зелените подправки (може да бъдат копър, мащерка, розмарин, босилек) и ги разбъркайте в маслото. Добавете малко лимонов сок и разбъркайте.
Замразете маслото в подходящи съдове във фризера, покривайки ги с капак. Поставете датата.
Билковото масло може да се съхранява във фризера до 12 месеца, но след като се размрази, е по-добре да се изяде в рамките на 2-3 дни.
5. Замразяване в олио
Как се процедира:
Този метод е подобен на метода с кубчета лед. Само че този път листата на зелените подправки се пюрират с малко количество зехтин. Съотношението между зехтина и билките е 1:4.
Разбийте подправките и растителното масло с пасатор, докато се получи хомогенна маса.
Напълнете със сместа формички за лед до 3/4 от обема им. Вода тук не е необходима.
Пъхнете формичките за лед във фризера.
Когато кубчетата замръзнат, прехвърлете ги в торбички за замразяване.
Общи съвети за замразяване на подправки:
- Бланшираните подправки могат да бъдат съхранявани до 6 месеца, но е по-добре да ги използвате преди. Вкусът изчезва с времето, дори и при замразяване.
- За замразяване и съхранение на билки е по-добре да използвате пластмасови или силиконови форми. Металът може да се окисли, а стъклото - да се напука.
- По-добре е подправките да се замразяват на малки порции, защото колкото по-висока е скоростта на замръзване, толкова по-високо е качеството на подправките след това.
- Замразените зелени подправки винаги се използват без предварително размразяване.