Чувала съм хора да казват, че имат прясно зеле през цялата зима. Как става това и може ли всеки да го съхрани?
Яна ЖЕЛЕВА, Сандански
Най-напред нужно е да се знае, че при дълго време запазване външните обвивни листа се изтощават и последователно изсъхват, като образуват покривка, под която жизнената деятелност на растението силно отслабва.
Дори и при такива състояние главестото зеле би могло да се съхранява най-късно до края на февруари или началото на март.
За съхранение обикновено се оставят зелки от най-късните сортове, които обаче в никакъв случай не трябва да се оставят да замръзнат. Избират се добре оформени, със средна големина и плътно свити зелки, ненапукани вследствие презряване или нападение от неприятели.
Прибирането е необходимо да се извършва само при сухи условия.
При манипулирането е нужно да се внимава, за да не се нанесат механични повреди, които при зелето не заздравяват и представляват отворена врата за инфекция. Зелките е необходимо да се оглеждат добре и за лагеруване да се оставят само напълно здравите. Необходимо е да се има предвид, че голям брой от болестите по зелето, които заразяват растенията на полето, продължават развитието си и при условие на съхранение.