Подправките, които ползваме ежедневно в домакинството, притежават лечебни свойства. Те зареждат организма с полезни вещества.
При недостиг на магнезий човек чувства умора и лесно се дразни. Има усещане за бодежи в пръстите на ръцете и краката. Мъчи го вътрешно безпокойство, нарушава се сърдечният ритъм, развиват се симптоми на мигрена, може да се стигне и до косопад. Най-голямо количество магнезий се съдържа в копъра, кимиона, зърната на горчицата и в кориандъра.
При недостиг на калий човек има нарушения в паметта, раните му
трудно зарастват, получава чувство за сърбеж на кожата сякаш не се е мил, развива се кариес, крайниците измръзват и се получава ефект на неувереност в себе си. Голямо количество калий се съдържа в чилито.
Липсата на калций пък води до заболявания на зъбите и костите. Този елемент е необходим, за да не се разрушава нервната система и мускулите. Калций може да си набавим с използване на подправките – кимион, кориандър и карамфил.
Дефицитът на желязо води до характерна слабост и бледост. Това са признаци, свойствени на анемията. Най голямо количество желязо има в кимиона, куркумата, шафрана, канелата.
Недостигът на йод води до заболявания на щитовидната жлеза. За избягване на подобни усложнения можем да използваме в храната си повече куркума. С нейна помощ се прави профилактика на този вид болести.
Недостигът на витамин C понижава работоспособността и води до кръвоизливи и изпадане на зъбите. В чилито се съдържа витамин С от два до пет пъти повече, отколкото в лимона. На чилито по количество и концентрация на витамини могат да съперничат само карамфилът и джинджифилът.
Недостатъкът на витамина B1 води до нарушения на нервните функции. Този витамин е много важен за правилното усвояване на въхлехидратите. Най- голяма е концентрацията му в зърната на горчицата.
Дефицитът на витамин В2 води до възпаление на лигавиците и на очите. Нарушават се процесите на изработване на кръв. Голямо количество се съдържа в шафран, чилито и копъра.
Липсата на витамин А се проявява със сухост в очите и намаляване на зрението. Този витамин е важен за процеса на растежа и физическото развитие. Най високо е съдържанието му в карамфила и канелата.