Хрупкавите и в същото време нежни листа на китайското зеле са чудесен заместител на по-твърдото нашенско зеле през зимата. От тях става прекрасна, крехка салата, а много хора ги добавят към зеленчукови и месни ястия, за да им придадат свежа нотка.
Китайското зеле е богато на цяла гама от витамини и минерали, от които се нуждае нашето тяло, което е особено важно през зимата. Но често на пазара ни предлагат нискокачествени глави китайско зеле, понякога увяхнали, но "възкресени" с триковете на безскрупулните търговци. И ако не си направите труда да разгледате добре листата, можете да си купите безвкусен, воднист боклук.
Как да изберем китайско зеле
1.
2. Листата трябва да са сухи! Зелето, което продавачите постоянно освежават чрез пръскане на вода, губи вкуса си, да не говорим за свежестта.
3. Не купувайте зеле с гнили листа. Дори малките кафяви петна вече показват, че зеленчукът не само ще съсипе ястието, но и е станал опасен за здравето.
4. Изберете малки глави със средна плътност. Голямото жълто зеле със сигурност е презряло и е загубило сочността си.
5. Ароматът на китайското зеле почти липсва. Нехарактерна „химическа“ миризма означава, че са били използвани стимуланти на растежа за отглеждането му, с които китайското зеле е било обработено преди транспортирането му.
6. Китайското зеле се предлага в много разновидности, така че цветът му варира от бледожълто до наситенозелено. Когато избирате качествен зеленчук, трябва да се съсредоточите не върху отенъка, а върху наситеността му.