Динята нарязани на половина, която е изложена на купчина с дини никога не приемайте като единствено мерило при закупуване й.
Често се случва да си купим на външен вид хубава диня,но след като я занесем вкъщи и я пробваме разбираме, че е зелена. Следващите няколко правила лесно ще ви помогнат сред купчина от дини да намерите този, която е най- зряла и сочна.
1.Кората на динята издава нейната възраст, така че винаги избирайте тази, с ярка ивица защото те са по-зрели. Освен това на страната, на която е лежала динята на земята трябва да се е получил жълтеникав цвят, а бялото или светлозеленото са признак за недостатъчно зрял плод.
2. Обърнете внимание на теглото на динята. Ако за неговият размер е неочаквано малко това означава, че съдържанието му е сухо и няма достатъчно сок.
3. Ако динята има дръжка, тя би могла да бъде мерило за свежест. Именно тази дръжка е знак за зряла и прясна диня.
4. Звукът на сочната диня трябва да напомня на този на звънене. Ако, когато ударите тя дава тъп звук, не купувайте.