Веднага щом мандарините започнат да се доставят в супермаркетите, ни обзема коледното настроение. Хубаво е, че тези здравословни цитрусови плодове узряват точно навреме за студеното време! Но какво ще стане, ако попаднете на кисели мандарини? Повечето пъти директно отиват в кофата за боклук, нали?
Разбира се, винаги можете да направите сладко от киселите плодове. Но има няколко трика как да направите мандарините сладки . Да, можете да промените вкуса на цитрусовите плодове у дома! И имате нужда само от няколко минути за тази проста задача. Нека ви разкажем подробно:
Как да направим киселите мандарини сладки : 2 лесни начина
Микровълнова печка
Често мандарините се оказват кисели не заради сорта, а защото са откъснати по-рано от очакваното. И така, плодовете трябва да узреят. Без да белите мандарините, поставете ги в микровълновата за 30 секунди. Задайте максималната възможна мощност и изчакайте. Оставете мандарините да се охладят напълно, преди да ги консумирате. Този трик е приложим не само за мандарините, но и за други плодове. Между другото, узрелите в микровълновата мандарини се съхраняват по-дълго.
Накисване
Залейте необелените мандарини с топла вода (около 40°C) и ги оставете за 10 минути. След това ги отцедете и опитайте един от плодовете. Ако е достатъчно сладък, няма нужда от други действия. А ако киселинността все още е твърде осезаема, бързо преместете мандарините в съд с ледена вода.
Не забравяйте, че вкусът на мандарините често зависи не от степента на зрялост, а от сорта. Но дори и да попаднете на неузрели плодове, не бързайте да ги хвърляте. Отделете няколко минути, за да ги доведете до зрялост с помощта на импровизирани средства.