Киселото зеле е сложно ястие, за богатата история на което малко хора се замислят. Напротив, по някаква причина начинаещите готвачи вярват, че могат да приготвят този ферментирал деликатес за нула време! Но дори опитен готвач може да си навлече проблеми с киселото зеле! Твърде често зелето, произведено от небрежни готвачи, не е вкусно и хрупкаво, а отвратително меко. За щастие има няколко доказани съвета , които могат да помогнат на готвача да избегне подобен срам!
Кисело зеле: как да го приготвите правилно
Историческа панацея
Като казахме, че киселото зеле има богата история, в никакъв случай не преувеличихме. Някога това ястие беше оценено на най-високо ниво от представители на най-големите цивилизации в света. Така например в древен Китай киселото зеле е част от задължителната диета на строители и скулптори, работещи по лични заповеди на императорите!
А по време на Великите географски открития киселото зеле спасява живота на огромен брой моряци. Трюмовете на британските кораби били щедро напълнени с бъчви с този деликатес. Самият легендарен Джеймс Кук не пести похвалните си думи за киселото зеле. В крайна сметка, по-добра превенция на скорбута в онези дни просто не е съществувала!
Предимства и недостатъци
Разбира се, днес, ако желаете, можете да намерите други източници на животворен витамин С. Въпреки това милиони все още обичат да ядат зеле през зимата! Във всеки супермаркет винаги можете да намерите рафт с буркани с кисело зеле. Но истинските готвачи предпочитат да слагат зелето да ферментира у дома. Поучава се не само по-вкусно, по-здравословно, но и много по-евтино!
Уви, готвачите често се провалят при първите си опити с киселото зеле. Ястието, което ни помага да поддържаме правилното ниво на имунитета през зимата, не е толкова лесно за приготвяне! Вместо да е хрупкаво и сочно, зелето се превръща в мека и безформена смес, хапването на която е всичко друго, но не и удоволствие. И всичко това заради няколко досадни грешки, допуснати от готвача.
Правила за приготвяне на кисело зеле
Първо, не всяка глава зеле е подходяща за приготвяне на въпросното ферментирало ястие. Така например „сухите“ сортове практически не се поддават на ферментация. Добрият готвач трябва да опита всяка зелка, която ще подквасва. Трябва да се използват само най-сочните и пресни!
Второ, без правилното количество сол киселото зеле не може да се приготви правилно. Често именно липсата на сол води до превръщането на ястието в тъжна каша. Запомнете веднъж завинаги: идеалното съотношение сол към зеле при ферментация е една равна супена лъжица на килограм суровина.
И трето, искрено ви съветваме да упражнявате умереност, когато добавяте моркови към киселото зеле. Не спорим, че вкусът на морковите идеално допълва киселото зеле. Но твърде много моркови ще развалят продукта ви за нула време! На килограм зеле се слагат 250 г моркови, нито повече, нито по-малко. Само така ще получите идеалния продукт!