В последните години стремежът към живот, съобразен с нуждите и благополучието на планетата, става все по-сериозен и разпространен. Този стремеж ръководи взимането на решения за това какво да ядем, как да пестим енергията, използвана от кухненските уреди, и други, но трябва да признаем, че от еко живота произтичат и ползи като спестявания от сметки за ток , а и запазването на безценните ресурси на Земята (разбира се).Ако тази вълна е заляла и вас, предлагаме ви няколко съвета да направите „по-зелено“ ежедневието в кухнята си.
Инсталирайте енергийно ефективни уреди .
Използвайте съдове с дълъг живот. Ако ползвате съдове с незалепващо покритие или с трайност няколко месеца, може би си хвърляте парите на вятъра. Помислете за по-трайни материали – дървените прибори изгниват от влагата, пластмасата може да се разтопи в миялната. Заложете на чугун или неръждаема стомана, които можете да ползвате цял живот.
Гответе по енергийно ефективен начин. Освен че самите ни уреди могат да пестят енергия, готварските ни навици също могат да пестят. Когато ползвате фурната, опитайте да готвите повече от 1 ястие наведнъж и пропуснете предварителното загряване, ако уредът стопля бързо. Когато готвите на котлон, използвайте съдове с размера на котлона.