4 глави лук със среден размер
2 стръка праз
5 средни моркова
малко магданоз
4 скилидки чесън
500 гр. ориз
1 картоф
2 глави кисело зеле
брашно
Вегета
червен пипер
сол и черен пипер
В голяма купа сложете олио с дебелина 1 пръст. Загрейте и запържете вътре лука с праза.
Потопете ориза във вода.
Нарежете ситно чесъна, морковите, магданоза и добавете всички зеленчуци в запържените лук и праз. Може да добавите и настъргано коренче от магданоз и малко целина.
След това добавете прецедения ориз и задушавайте 10-тина минути.
Дръпнете сместа от котлона и подправете на вкус, след което добавите настъргания картоф и 1 равна супена лъжица брашно.
Отделете листата от зелето и започнете да навивате сармите.
Подредете ги в подходяща тенджера или гърне, залейте с вода, колкото да ги покрие, покрийте ги с няколко цели зелеви листа и ги пъхнете във фурната.
Най-добре е да печете в гювеч, който да покриете с фолио. Оставете сармите 4 часа на 150 градуса.